Conducerea Consiliului Județean Bihor s-a întâlnit, marți dimineața, cu reprezentanții UAT-urilor de pe Valea Ierului pentru a discuta posibilitatea extinderii rețelei de gaz în regiune și înființarea de noi distribuții. La dezbaterile de la Săcueni au participat reprezentanții a 10 unități administrativ-teritoriale, care au stabilit să se constituie într-o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară.

PÁSZTOR SÁNDOR, președinte, Consiliul Județean Bihor: „Până la sfârșitul lunii dorim să avem întâlnirea cu aceste concluzii, cu conducerea Transgaz și să facem primii pași, respectiv colegii vor primi modele ca aceste entități care se nasc din punct de vedere juridic, să înainteze. Țelul nostru este de a reuși să negociem cu Transgaz costul de investiție, de exemplu acele stații de reglare a presiunii să figureze ca investiții ale Transgaz.”

Consiliul Județean Bihor se va implica în cofinanțarea studiului de fezabilitate privind extinderea rețelei de gaz.

TRAIAN BODEA, vicepreședinte, Consiliul Județean Bihor: „Încercăm să îi susținem din punct de vedere tehnic, din punct de vedere financiar dacă va fi cazul și bineînțeles, la întâlnirile cu Transgaz pentru a adera la aceste A.D.I.-uri, a le face cu toții împreună, a face aceste studii de fezabilitate și cu toții împreună să facem aceste demersuri. Sunt primele demersuri pe care le facem la Consiliul Județean împreună cu ei.”

Marți după-amiaza, conducerea Consiliului Județean Bihor s-a întâlnit cu reprezentanții UAT-urilor de pe Valea Barcăului. Deși câteva localități sunt racordate deja la rețeaua de gaz, autoritățile din microregiune nu au exclus posibilitatea aderării la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară.

NICOLAE TIVADAR, primar, Suplacu de Barcău: „Am fost unul din promotorii acestei asociații. Suplacu de Barcău are apropae în totalitate, gaz și am și făcut extinderi pe anumite străzi unde se construiesc locuințe, care sunt în intravilanul comunei. La ieșirea din Suplac către Valea Cerului, Vâlcele și Porumblaca – s-ar putea face un tronson în care să legăm toate cele trei satele.

POCSALY ZOLTÁN, primar, Marghita: „La Marghita în proporție de 80% avem gaz, numai cele două sate aparținătoare, Cheț și Ghenetea plus încă vreo două străduțe, nu au. Dar străzi vor mai fi așa că vrem și noi să ne încadrăm în societatea aceasta care se face.”

La Tăuteu, autoritățile au demarat procedura de racordare la rețeau de gaz încă din anul 2000, însă proiectul a fost abandonat.

VINCZE NÁNDOR, primar, Tăuteu: „Am realizat SF-ul, inclusiv proiectele pentru interioare s-au făcut, dar a rămas totul baltă pentru că s-a scumpit gazul și aceasta a fost cauza pentru care s-a renunțat la gaz. Acum reluăm discuția, va trebui să refacem acel SF și dacă se face, se va face în A.D.I-ul despre care am discutat astăzi.”

Până în luna decembrie, reprezentanții UAT-urilor vor depune la Consiliul Județean Bihor Hotărârile de Consiliu Local ce vor cuprinde înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, iar până în iunie 2019, studiile de geodezie și ridicările topografice.

Veres Diana