Anul acesta, festivalul-concurs „D’ale porcului” se va desfășura pe parcursul a două zile, respectiv 24-25 noiembrie, în parcarea ERA Shopping Park. Repezentanții Asociației Culturale D’Art, organizatorii evenimentului, spun că în cadrul ediției din acest an se va încerca doborârea recordului mondial pentru „Cel mai lung caltaboș”.

Această ediție aniversară, cea cu numărul V, va umple cămările de Sfântul Nicolae, Crăciun și Revelion. În ziua concursului, 24 noiembrie, dar și pe 25, festivalul va găzdui și un târg de produse tradiționale-alimentare și decorațiuni. Printre cei 25 de expozanți se numără mici producători de mezeluri și brânzeturi, producători de conserve, miere, producători artizanali de decorațiuni și bijuterii, produse din lavandă, sculptorul Radu Lazăr, dar și mici producători de covoare și împletituri, atât din Bihor cât și din Ungaria.

Un concurs cu tradiție și juriu cu greutate

Concursul de preparare tradițională a porcului va avea loc sâmbătă, 24 noiembrie, și va alinia la start echipe din Bihor, dar și din țară și străinătate. Anul acesta se vor întrece 15 echipe Oșorhei, Boianu Mare, Sânmartin, Pomezeu, Nojorid, Girișu de Criș, Valea lui Mihai, Tileagd, Dobrești, Căbești, Borș, Vadu Crișului, Mădăras, Diosig și o echipă din Oradea, cea a Ocolului Silvic „ Sf. Maria”. Acestora li se adaugă trei echipe din Ungaria, respectiv din localităţile Berekbőszőrmény, Bedő şi Körösnagyharsány – înfrăţite cu Girişu de Criş şi Toboliu, şi o echipă din țară, Căuaș, județul Satu Mare. La ediţia a V-a, echipele vor fi formate din cel mult şase persoane. Preparatele vor fi jurizate de Ștefan Bercea, președintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, totodată președintele juriului și membrii Bogdan Vandici, câștigătorul „Chefi la cuțite 2018” și Dan-Teodor Găvruța, bucătar-șef „Lotus Therm” Felix. Concursul se va desfășura pe categoriile cel mai bun cârnat, cel mai bun caltaboş, cel mai bun toroş şi cel mai bun produs specific zonei de proveniență. Organizatorii vor acorda un premiu pentru cea mai bună palincă, dar și unul de popularitate.

Recordul mondial pentru ,,Cel mai lung caltaboș’’

În cadrul concursului din 25 noiembrie se va încerca doborârea recordului mondial pentru „Cel mai lung caltaboș”. ,,Recordul mondial este deținut, din 2013, de orașul spaniol Burgos și este de 187,2 m (crud). Precizăm că este vorba de caltaboșul cunoscut în România sub denumirea de ,,sângerete’’, respectiv în a cărui compoziție intră și sânge de porc. Echipa „D’ale porcului”, condusă de Ioan Covaci, încearcă să realizeze un caltaboș de 200 m! Prepararea acestuia se va face după o rețetă tradițională bihoreană, cu mare vechime, iar îmbinarea membranelor naturale se va face după un procedeu propriu”, au precizat organizatorii. Recordul va fi omologat de Asociația Cartea Recordurilor. Viziatotorii vor putea achiziționa câte un metru din caltaboșul-record, ce va fi însoțit de un document oficial.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală D’Art, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Asociația Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociația Firmelor Bihorene și ERA Shopping Park. Festivalul este sprijinit de mai mulţi parteneri şi sponsori care asigură fie partea artistică a evenimentului, fie materia primă din care se vor pregăti bucatele tradiţionale.

Mădălina Venter