Marţi, 13 noiembrie, de la ora 18, la Muzeul Țării Crișurilor va avea loc vernisajul expoziţiei 100 de heliogravuri după desenele lui van Gogh şi 34 de litografii după lucrări aparţinând lui Renoir. Piesele din colecție vor fi putea fi vizitate până la finele lunii ianuarie 2019.

Prima parte a expoziției prezintă o sută de heliogravuri tipărite după desenele lui van Gogh. Acestea provin din colecția industriașului olandez Hydde Nieland din Dordrecht, și au fost publicate la tipografia Versluys en Scherjon din Utrecht. Nieland le-a achiziționat în timpul unei expoziții van Gogh de la Haga, în 1892, dar portofoliul a fost publicat cu ocazia inaugurării Muzeului din Dordrecht, în 1905. „Colecția prezentată la Muzeul Țării Crișurilor este prima publicată. Spre deosebire de edițiile de mai târziu, desenele din acest portofoliu nu au apărut niciodată pe piața de artă, aceasta fiind prima colecție de heliogravuri după desenele lui van Gogh”, spun organizatorii expoziției.

Renoir, pe simezele muzeului

„Partea din expoziţie dedicată lui Renoir cuprinde 34 de litografii pe care Fernand Mourlot, litograf şi editor francez, a reuşit, în 1951, să le realizeze după lucrările lui Renoir. În aceste litografii regăsim multe dintre temele preferate ale lui Renoir: „Femeie care se îmbăiază”, „Pălărie prinsă cu ac”, „ Nud de femeie şezînd”. Unele sunt color, dar multe dintre ele sunt în tonuri de gri, ceea ce însă nu le ştirbeşte din frumuseţea şi serenitatea pe care acestea le emană”, transmit organizatorii. Expoziţia va rămâne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în 25 ianuarie 2019.

Mădălina Venter