Așa cum ne-a obișnuit, Filarmonica de Stat organizează în fiecare joi concerte simfonice de excepție. Și în această săptămână, doi artiști recunoscuți, Mihai Agafița și Dalibor Karvay, vor iniția publicul în tainele muzicii clasice de calitate.

Concertul de joi seara va cuprinde două lucrări de Antonín Dvořák ,,Dans slav, op. 46, nr. 8’’ și ,,Concert pentru vioară și orchestră în la minor, op. 53’’, iar în cea de-a doua parte a serii, publicul se va delecta cu ,,Simfonia Manfred, op. 58’’ de Ceaikovski. Melomanii vor fi răsfățați de dirijorul Mihai Agafița, și violonistul Dalibor Karvay. ,,De fiecare dată revin cu mare plăcere la Filarmonica din Oradea, orchestra fiind una foarte bună. Îmi face plăcere să organizez programe frumoase. Programul din această săptămână este unul foarte dificil, nu orice orchestră se aventurează la aceste compoziții. Acest fapt dovedește că orchestra din Oradea, este mereu în creștere. ,,Simfonia Manfred’’ este o provocare atât pentru orchestră cât și pentru dirijor, dar merită deoarece este una foarte frumoasă, care îți induce foarte multe stări și imagini’’, a precizat Mihai Agafița.

Despre artiști

Mihai Agafița este un reprezentant valoros al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 20 ani, aproximativ 600 concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina, precum și diverse turnee în Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunis. Colaborează cu personalităţi de renume ale lumii muzicale. Momentele inedite ale carierei sale le constituie colaborarea cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, precum şi evoluţia în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” (Bucureşti, 2011) la pupitrul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj. Încă de la debutul carierei sale dirijorale, Mihai Agafiţa a fost apreciat pentru personalitatea şi talentul său artistic, forţa şi sensibilitatea interpretării operelor muzicale, precum şi pentru tehnica dirijorală impecabilă care i-a permis reproducerea fidelă a particularităţilor stilistice inerente fiecărei creaţii abordate.

Dalibor Karvay s-a născut în 1985 la Vrútky (Republica Slovacă). A început studiul viorii la vârsta de doar 3 ani, sub îndrumarea tatălui său. Paralel cu studiile primare la Școala de Arte din orașul natal a realizat numeroase înregistrări pentru Radioul Slovac din Bratislava. După absolvirea Conservatorului din Žilina și-a completat studiile la Conservatorul din Viena. De-a lungul anilor a participat la cursurile de măiestrie susținute de Euduard Grach, Mintscho Mintschev, Herman Krebbers. Deține numeroase premii și distincții bine meritate: în 1996 câștigă ,,Întâlnirea tinerilor muzicieni susținut la Córdoba’’; Concurs Internațional „Eurovision – Tineri muzicieni 2002”, marele premiu; 2003 – Concurs Internaţional de vioară „Tibor Varga”, premiul I.; 2008 – Concurs Internaţional de vioară „David Oistrakh” din Moscova, marele premiu; Premiul Tânărul Creator acordat de Fundația Tatra Bank.

Mădălina Venter