Potrivit președintelui, Pásztor Sándor, în calitate de beneficiar, Consiliul Județean Bihor a transmis, până la 1 noiembrie, Ministerului Culturii și Identității Naționale propunerile de finanțare, însoțite de nota conceptuală și tema de proiectare pentru realibilitarea a două obiective: fostul Palat al Finanțelor din strada Republicii, dar și Hanul Arborele Verde, unde își desfășoară activitatea Trupa de Teatru Arcadia.

Cele două obiective vor putea fi reabilitate în baza unor proiecte depuse la sediul Ministerului Culturii și Identității Naționale. „Există ordonanța de urgență 76/2018 privind aprobarea Programului de investiții în domeniul culturii, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Practic se vor reabilita 5388 metri pătrați, suprafața imobilului din strada Republicii, care va fi transformat în Palat Administrativ, unde își va avea sediu Consiliul Județean și Prefectura. Proiectul prevede ca la etajul superior al clădirii să fie amenajat un muzeu al istoriei județului bihor. Vorbim despre un proiect în valoare de 21.638.434 lei”, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean, Pásztor Sándor.

Investiții în cultură

Președintele Consiliului Județean a anunțat că și clădirea în care funcționează trupa Teatrului Arcadia va fi reabilitată tot din fondurile Ministerului Culturii și Identității Naționale. „Acest proiect are valoarea de 10.394.674 lei cu TVA. Inițial a fost depus pe Programul Operațional Regional”, a precizat Pásztor Sándor. Conform O.G. 76/2018, „sumele alocate prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru realizarea Programului reprezintă 98% din valoarea totală a investiției, fără valoarea terenului. Cota de 2% din valoarea totală a investiției este suportată de către beneficiar din surse financiare”. Investițiile în proiectele culturale derulate la nivel județean nu se opresc aici. Anul viitor se vor licita lucrările cuprinse în strategia culturală a județului, proiect finanțat pe axa Interreg RO-HU. „Noi dorim să creăm un proiect cultural pentru județ. S-a realizat entitatea care va coordona activitățile culturale pe o perioadă de 10 ani. Există un comitet de inițiativă care va coordona acest proiect. Alături de oameni de cultură vor fi cooptați oameni din municipalitate, dar și din cadrul ONG-urilor”, a spus Pásztor Sándor.

În cadrul proiectului strategic pe cultură al autorităților din Hajdú-Bihar, Consiliul Județean Bihor este partener. Astfel, 13 milioane euro din fonduri europene vor ajunge în Debrețin, pentru modernizarea teatrului Latinovits, iar trei instituții din Oradea vor beneficia de investiții în valoare de aproximativ 4 milioane euro.

Veres Diana