Aproximativ 6500 de elevi, de la cei din clasele pregătitoare până la liceeni în anul terminal, au fost implicați în programele oferite de Consiliul Județean Bihor și structurile din subordine, în cadrul proiectului național ,,Școala Altfel”.

Instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Bihor au desfășurat în perioada 22-26 octombrie și 29 octombrie-2 noiembrie, o serie de programe menite să aducă publicul tânăr mai aproape de lumea artistică prin participarea la expoziții, spectacole sau lectură. În cadrul programului național ,,Școala Altfel”, Muzeul Țării Crișurilor a fost gazda a peste 2.800 de elevi de la școlile din Bihor. 700 de elevi de la 23 de școli din Oradea, Ștei și Hidișelul de Sus au vizitat Aeroportul Internațional Oradea. Majoritatea s-a aflat pentru prima dată în contact cu personalul specializat, ajungând în apropierea pistei și reușind, în unele cazuri, să surprindă de la distanță mică, o aeronavă.

„Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” și-a organizat oferta ținând cont de grupa de vârstă a copiilor. Mediateca a ținut loc de cinema, dar a fost și spațiu de întâlnire cu scriitorul local Mircea Pricăjan, care le-a citit copiilor din creațiile proprii. Pentru mulți dintre cei circa 600 de tineri, aceasta a fost primul contact cu fondul de carte bogat și variat deținut de biblioteca județeană. Teatrul Szigligeti și-a conceput programul astfel încât să poată interfera posibilitatea însușirii unor cunoștințe de cultură generală prin joc, cât și a întâmpina nevoile estetice ale grupului țintă. De la spectacole cu inspirație folclorică, dar și clasice shakesperiene, până la întâlnirea cu creatorii spectacolului, și vizitarea spațiilor din culise prin turul interactiv al teatrului, toate acestea au reușit să scoată din rutina unei zi obișnuite tinerii de la școlile orădene sau cele din Săcueni”, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bihor, Simon Adrian. Teatrul „Regina Maria” a pregătit spectacolele „Năpasta”, „Variațiuni enigmatice”, „Regele Smoc de barbă” și spectacolul „În plină glorie”. Cele două instituții teatrale au atras aproximativ 1800 de tineri spre spectacole și vizite.

Consiliul Județean Bihor este partener al programului ,,Școala Altfel” începând cu anul 2016.

Mădălina Venter