Pentru menținerea unei stări de sănătate bună, tinerii de astăzi, adulți de mâine trebuie să fie bine informați cu privire la dafecțiunile care pot apărea, datorită viciilor adolescenței.

Persoanele supraponderabilitate încă din adolescență prezintă risc crescut pentru obezitate, complicaţii metabolice şi cardiovasculare, la vârste din ce în ce mai scăzute. Specialiștii afirmă că se cunosc o mare parte dintre complicaţiile obezităţii,: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, hiper şi dislipidemia, cardiopatia ischemică, boala tromboembolică cu risc de accident cerebral, hiperuricemie şi gută, litiază biliară cu dischinezie biliară şi crize colicative, boala artrozică, tulburări circulatorii venolimfatice cu apariţia varicelor, tromboflebită şi edeme, infecţii cutanate, tulburări menstruale şi de potenţă sexuală, creşterea riscului apariţiei cancerului de sân, uterin, colon sau prostată, apariţia sindromului depresiv.

Grijă pentru copii

„În cazul copiilor, situaţia este şi mai îngrijorătoare. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2004, 22 de milioane de copii cu vârsta de sub cinci ani erau diagnosticaţi cu surplus ponderal. În intervalul de vârstă 5 – 17 ani, 155 de milioane de copii aveau o greutate mai mare decât cea normală. Şase ani mai târziu, în 2010, doar la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană, aproximativ 20 de milioane de copii sufereau de surplus ponderal. Conform aceloraşi surse, 330 000 de copii devin obezi în fiecare an”, se arată în studiile de specialitate. Medicii și nutriționiștii recomandă practicarea unei activităţi fizice sau sportive cu o frecvenţă de trei ori pe săptămână (înot, fitness, gimnastică aerobică, gimnastică de întreţinere, practicarea unui sport), evitarea stresului cotidian prin desfăşurarea unor activităţi alternative celor din activitatea profesională de zi cu zi, alimentaţia echilibrată din punct de vedere caloric şi nutritiv. Impactul la nivel local constă în oportunitatea de învățare în vederea conștientizării elevilor/tinerilor față de problemele de sănătate și datoria lor de a fi activi și responsabili. Prin colaborarea membrilor comunității școlare, aceasta va deveni tot mai unită. Proiectul, finanțat de Direcția Social Comunitară, va fi prezentat în 10 școli din mediul rural și urban, unde organizatorii estimează participarea a 200 de elevi.