Designerul vestimentar Diana Barbur, o basarabeancă stabilită în Oradea, este cea care a impus pe piața locală și națională brandul ,,Mashenka”, ușor recognoscibil datorită influențelor rusești. Aceasta deține un atelier şi un magazin în Oradea, are contracte cu alte câteva magazine cărora le livrează haine create de ea și, în plus, are de spus o poveste… Povestea ei.

NewsBihor: Cum ai ajuns în Oradea?

Diana Barbur: În Oradea am ajuns în anul 1999, când am început cursurile facultății de Științe Socio – Umane, secția Psihologie (mi-am dorit să înțeleg oamenii, să-i schimb, poate). Și am rămas aici. Ulterior, m-am aplecat asupra studiului pentru adevărata mea vocație, urmând facultatea și masterul în modă, arte și design vestimenar.

N.B: Când ai luat contact cu designul vestimentar?

D.B: Pueril, am luat contact cu designul vestimenar în clasa I, când deja tricotam pulovere și rochii pentru papuși. Acum îmi amintesc cu drag de vacanțele de iarnă, din copilărie, când citeam povești, tricotam și desenam rochii. Învățătoarea a fost prima persoană care mi-a remarcat talentul la desen. Am participat chiar și la concursuri de profil. Sunt recunoscătoare pentru faptul că am avut șansa să stau pe lângă un pictor, profesorul de desen Vasilii Vladimirovici, care m-a inspirat și ajutat să îmi valorific talentul nativ.

N.B: Cum a luat viață brandul ,,Mashenka”?

D.B: Brandul ,,Mashenka” a luat naștere printre oameni. Primii clienți care au îmbrăcat ținutele ,,Mashenka” au fost orădenii. Apoi, brandul a devenit cunoscut și în rândul clienților din toată țara, și chiar la unii din străinătate.

N.B: Care este semnificația numelui ,,Mashenka”?

D.B: Nu am ales acest nume întâmplător. Masha se traduce cu Maria, iar Mashenka este ,,alintul”, un fel de Mărioara sau Măriuța.

N.B: Ce crezi că te diferențiază față de alți designeri vestimentari?

D.B: Probabil sinceritatea pe care o afișez în acest domeniu. Sinceritatea se vede în ceea ce fac, în ce creez, în ce simt și transmit prin hainele care îmi poartă semnătura. Din lumea mea interioară vine și imaginația. Și o materializez în piese vestimentare. Fără prejudecăți și frici, fără să mă gândesc dacă se vor vinde, fără să accept să preiau ceea ce este comercial.

N.B: De unde te inspiri atunci când creezi?

D.B: Inspirația din poveștile rusești este cea mai evidentă. Și este firesc să fie așa deoarece am copilărit în Siberia (Nowosibirsk) șase ani. Apoi, mă las inspirată de copilăria mea, de natură, filme și cărți.

N.B: Cum ai descrie femeia care îți poartă ținutele?

D.B: Ea este sinceră, curată și plină de viață.

N.B: Care sunt tendințele în modă pentru toamnă – iarnă?

D.B: Cred că tendințele le stabilește fiecare în funcție de starea lui interioară. De exemplu, eu aș purta în această iarnă paltonul alb sau crem. Anul trecut am purtat mult mov deoarece abia îmi reveneam după un deces în familie. Mulți ani am purtat gri și negru, fiindcă toate culorile erau în interior. Eu așa văd lucrurile. Las tendințele pe seama revistelor de modă.

Larisa Patricia Herlaș