După 12 ani de pauză, spectacolul ,,Apolodor, pinguinul călător” revine în atenția publicului, sub bagheta regizorală a lui Sebastian Lupu. Spectacolul a căpătat un suflu nou și va avea premiera duminică, la ora 11:00, în sala Arcadia.

Textul lui Gellu Naum a fost pus în scenă de către regretatul actor și regizor Ion Mâinea, cel despre care Sebastian Lupu, directorul artistic al trupei Arcadia și noul regizor al piesei, a spus că a fost ,,patronul spiritual al actorilor Teatrului Regina Maria, un actor cum rar se naște în România”. De altfel, Sebastian Lupu, cel care a avut inițiativa reeditării acestui proiectul artistic, îi și dedică lui Ion Mâinea spectacolul, așa cum i-a dedicat, în urmă cu zece ani, și ,,Desculț în parc”, cu care Lupu a avut debutul regizoral.

La conferința de presă care a anunțat premiera spectacolului, desfășurată joi, au participat actorii din distribuție: Zetania Lupșe, Igor Lungu și Florian Silaghi, care îl înlocuiește pe Rin Tripa, absent din motive de sănătate. Zetania Lupșe, aflată la prima colaborare cu Sebastian Lupu în calitate de regizor, a avut numai cuvinte de laudă la adresa acestuia. ,,Sebastian este un regizor care provoacă și căruia îi place să te scoată din zona de confort (…). Este un regizor inventiv și plin de idei”, a declarat actrița.

Igor Lungu, cel care îl va interpreta pe Apolodor, a adresat invitația copiilor, părinților și bunicilor de a veni la teatru pentru a vedea acest spectacol ,,plin de viață, energic și optimist”. Florian Silaghi a ales să vorbească despre calitatea spectacolului. ,,Se vede schimbarea față de prima variantă a spectacolului. Iar schimbarea este în bine. Sper să aibă o viață la fel de lungă, sau chiar mai lungă decât cea a domnului Mâinea”, a zis actorul. Calitatea spectacolului s-a îmbunătățit și datorită maturității actorilor, crede directorul artistic.

Scenografia este semnată de către Oana Cernea, cea care a conturat o lume a circului veritabilă pe scena Teatrului Arcadia. ,,Acest spectacol îmi este foarte drag. Ion Mâinea a fost cel care mi-a pus bazele scenografiei. Când am montat această piesă, în prima ei variantă, eram o studentă dornică să creez scenografie. Am păstrat ideea de atunci, dar am îmbunătățit-o și adaptat-o la tehnicile moderne de acum”, a explicat Cernea. Decorul cuprinde și câteva picturi care reflectă călătoria lui Apolodor, realizate cu multă măiestrie de către Mădălina Baciu, artist plastic.

Spectacole pentru toate vârstele

,,Apolodor, pinguinul călător” se adresează copiilor cu vârste începând de la cinci ani, însă nu are o limită superioară de vârstă. ,,De aici înainte, dacă spectacolele se adresează copiilor cu vârste începând de la trei ani, de exemplu, asta nu înseamnă că părintele trebuie să meargă la o cafea în timpul reprezentației, ca să nu se plictisească. Pentru că spectacolele se adresează și copilului din fiecare adult. Ca să înțelegeți mai bine, un elev de clasa a II-a învață tabla înmulțirii. Dar el o va ști și folosi și la maturitate, și la bătrânețe”, a precizat Sebastian Lupu.

Biletele la premiera de duminică dimineața au fost deja epuizate, iar cei care doresc să vadă cea de a doua reprezentație, programată în aceeași zi, de la ora 17:00, trebuie să se grăbească, deoarece biletele sunt pe terminate. Acestea pot fi achiziționate de la agenția Teatrului Regina Maria sau online, de pe biletmaster.ro.

Larisa Patricia Herlaș