Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang a reacționat marți, în cadrul unei conferințe de presă, la criticile privind Aeroportul din Oradea pe care primarul municipiului, Ilie Bolojan le-a emis în spațiul public săptămâna trecută.

,,Săptămâna trecută, Ilie Bolojan s-a comportat ca un politruc. Adică, a atacat managementul Consiliului Județean și al Aeroportului Oradea”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor în deschiderea conferinței. Din acest motiv, Ioan Mang a ținut să demonteze, punctual, toate acuzațiile aduse de către Bolojan.

Acesta a dat vina pe lipsa unei companii aeriene low cost pentru faptul că Oradea nu se dezvoltă. ,,Oamenii de afaceri care doresc să investească în Oradea nu vin cu low cost. Dovada este faptul că anul trecut pe Aeroportul Oradea au aterizat 250 de curse charter, care aduceau oameni de afaceri din alte țări”, a fost replica lui Mang. Acesta a continuat: ,,Faptul că un liberal atacă TAROM, o companie de stat, nu mă miră. Sunt convins că dânsul ar vrea să o privatizeze. Sau să falimentăm TAROM-ul, ca să o cumpere o altă companie privată. Dar nu asta e acțiunea corectă și patriotică, de a sabota o companie națională”.

Ioan Mang: Tarifele aplicate de Tarom sunt similare sau mai mici decât cele ale companiilor low cost

Un alt subiect de dispută între cei doi lideri a fost cel legat de tarifele operate de companiile aeronautice. ,,Toate tarifele au fost aprobate, în unanimitate, în Consiliul Județean, unele chiar pe vremea când erau liberalii la conducere”, a reamintit Ioan Mang. ,,Aceste tarife sunt, în cea mai nefericită situație, egale cu cele aplicate de anumite aeroporturi. În rest, sunt mai mici decât cele oferite de companiile low cost”. Pentru a arăta acest lucru, vicele a prezentat jurnaliștilor câteva oferte pentru zboruri operate de către companii aeriene low cost de pe aeroporturile din Cluj și Timișoara, și le-a comparat cu cele anunțate de TAROM. ,,De la Timișoara până în Bologna, dus – întors, cu bagaj de cală, prețul unui bilet rezervat cu o lună înainte, la Ryanair, este de 133 Euro. TAROM a anunțat, în schimb, un preț începând de la 99 Euro. De pe aeroportul din Cluj, un zbor dus – întos la Barcelona, cu Wizz Air, costă, tot cu un bagaj de cală și rezervare făcută cu o lună înainte, 235 Euro. În aceleași condiții, TAROM va opera cu un preț începând de la 150 Euro”, a demonstrat Mang.

Nici tarifele pentru serviciile aeroportuare nu au rămas nedezbătute. Conducerea Consiliului Județean Bihor a arătat câteva cifre care indică faptul că tarifele sunt comparabile pentru Oradea, Cluj și Timișoara. De exemplu, tariful pe aterizare este 3,5 Euro/tonă în Oradea, 6 Euro în Cluj și 5,5 în Timișoara. Oradea are și cea mai mică taxă pentru servicii adresate pasagerilor, de 3,5 Euro, în comparație cu Cluj, care are 6 Euro, sau Timișoara, cu 8 Euro.

Oradea are cel mai scump transport în comun din țară

În ceea ce privește ideea acordării de subvenții pentru companii, Mang a atras atenția că aceasta este interzisă prin lege. ,,De ce nu subvenționează (nr. Ilie Bolojan) transportul în comun? Pentru că, astăzi, Oradea are cel mai scump transport în comun din România”, a punctat vicele.

Acesta a mai indicat o problemă din ,,palmaresul” Primăriei Oradea: salariile mici ale orădenilor. Dacă numărul pasagerilor care zboară din Oradea este mai mic decât în alte județe, unul dintre motive este acela că orădenii nu își permit acest lucru, pentru că și salariile lor sunt mult sub cele ale cetățenilor din alte județe, crede Mang.

Bolojan mai acuza, săptămâna trecută, lipsă de performanță la Aeroportul din Oradea, arătând cu degetul spre Bimbó Tibor, preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Oradea. ,,Acesta este inginer”, a răspuns Mang, reamintindu-i edilului că Bimbó a făcut performanță și la conducerea Grădinii Zoologice, de unde a fost schimbat pe criterii politice, în mod abuziv, așa cum a confirmat instanța ulterior.

Aeroportul Oradea are cea mai bună pistă din țară

,,Eu încurajez cetățenii să folosească, în continuare, Aeroportul din Oradea și să nu ezite să apeleze la zborurile companiei TAROM”, le-a transmis Ioan Mang orădenilor, precizând pentru aceștia că TAROM este o companie aeriană sigură, care are oferte avantajoase. De asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor a spus că piloții apreciază pista din Oradea ca fiind cea mai bună din țară.

Larisa Patricia Herlaș