Un angajator din Danemarca oferă 200 de locuri de muncă sezoniere, 100 pentru Danemarca și 100 pentru Portugalia, la cules de mazăre.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin intermediul Serviciului EURES din cadrul AJOFM Bihor, promovează oferta unui angajator din Danemarca care oferă 200 locuri de muncă, 100 pentru Danemarca şi 100 pentru Portugalia, la cules de mazăre.

,,Se va munci într-o fermă cu lucrători din diverse țări, cu oportunități de dezvoltare a abilităților de muncă și socializare. Angajatorul danez deține în Portugalia o filială a firmei daneze Greenpeas. Compania promovează respectul reciproc, responsabilitatea și încrederea reciprocă între lucrători”, a transmis Simona Burdean, consilier EURES.

Durata contractului diferă pentru cele două țări. Pentru Danemarca este stipulată perioada iunie – octombrie 2019, iar pentru Portugalia este vorba de intervalul martie – iunie 2019. Programul de lucru se încadrează în 30 – 40 ore, și se muncește 6 zile/săptămână.

În Danemarca cazarea se face în rulote, în camping fiind disponibile: bucătărie, sală de mese, toalete, baie cu dușuri, mașini de spălat, internet Wireless. Taxa de cazare plătită de lucrător/zi este de 8 euro și acoperă inclusiv gazul, apa și electricitatea. Transportul dus – întors Romania – Danemarca cade în sarcina lucrătorului. De asemenea, pentru transportul de la locul cazării la locul de muncă sau pentru cumpărături, angajatorul va pune la dispoziția lucrătorilor un autobuz, contracost pentru 1,5 euro/zi/persoană. Opțional, lucrătorii pot să își aleagă alt mijloc de transport la locul de muncă.

În Portugalia cazarea se face în case echipate cu toate utilitățile, taxa de cazare plătită de lucrător/lună fiind de 100 – 120 euro, incluzând consumul/utilitățile. Transportul dus – întors România – Portugalia este plătit de angajator, urmând să recupereze banii din salariile plătite angajatului. În acest caz, transportul de la locul cazării la locul de muncă este gratuit, fiind asigurat de către angajator.

Plata muncii se face în Danemarca în funcție de cantitatea culeasă, în lădițe, caserolele având gramaj specific. Salariul este 0.6 euro brut/kg + 12,5% alocație de concediu. Impozitul și contribuțiile sociale se vor deduce din salariu conform legislației daneze. În Portugalia, plata muncii se face pe același sistem, dar salariul minim/lună/persoană pentru 173 de ore de lucru este de 700 euro brut. Dacă se culege mai mult de 1950 kg în 173 de ore, se va plăti pentru fiecare kg. cules în plus, 0,30 euro/kg, ca bonus. Impozitul și contribuțiile sociale se vor deduce din salariu conform legislației portugheze.

Cei care doresc să aplice trebuie să aibă minim 18 ani împliniți, cunoştinţe minime de limba engleză și să fie apți pentru muncă fizică grea, indiferent de climă. Candidații trebuie să trimită un CV model EUROPASS, în limba română sau engleză, cu poză inclusă, pe adresa de e-mail: work@greenpeas.dk. Preselecția CV-urilor aplicanților se va face de către angajator, apoi, în prima jumătate a lunii decembrie, se va face o selecție a persoanelor, de către consilierii EURES, la Slatina.

Larisa Patricia Herlaș