Conducerea Muzeului Țării Crișurilor a explicat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că cele două comori descoperite în ultima lună, în zona Aleșd, urmează să fie evaluate științific, dar și financiar.

De asemenea, Aurel Chiriac a anunțat că susține ideea dezvoltării unui protocol de colaborare pentru identificarea și descoperirea comorilor de pe teritoriul județului. „Domnii Florin Avram și Cristian Rusu, cei care au descoperit comoara de la Aleșd, și anume cele 379 de monede romane, dețin detectoare autorizate și ne-am gândit la semnarea unui protocol în baza căruia să încercăm să descoperim împreună comorile ascunse pe teritoriul județului Bihor”, a precizat directorul Muzeului Țării Crișurilor. Florin Avram și Cristian Rusu sunt cei doi tineri care, la sfârșitul lunii septembrie, au descoperit în zona Aleșd, o comoară antică.

Dincolo de legende și blesteme

O legendă din Peștiș vorbește despre o comoară blestemată. Dorința găsirii acesteia poate fi ușor frântă, dacă intențiile nu sunt sincere. Dar cei care îndrăznesc să dezvăluie istoria au șanse să reușească. „Ploua mărunt. Știam de un loc unde ne imaginam că vom găsi cartușe din al II-lea război mondial. Am descoperit altceva. Prima dată 3 bucăți de ceramică și sub acestea, monede. Am ridicat una dintre ele și am recunoscut un profil de împărat. Am știut că am dat peste ceva important”, și-a amintit Cristian Rusu. Comoara antică s-a dovedit extrem de valoroasă, deocamdată, din punct de vedere științific. „Din cele 379 de monede, 79 au fost emise pe vremea împăratului Augustus. Provin dintr-o perioadă tumultoasă; în martie 44, Cezar este asasinat. În aceeași perioadă este asasinat și Burebista, iar regatului lui se destramă”, a spus Călin Ghemiș, arheologul care evaluează, din punct de vedere științific, comoara de la Aleșd. La mijlocul lunii octombrie, în Groși, un localnic începea în gospodărie lucrările de amenajare a instalației de încălzire centrală. „A fost întâmplare. Am săpat cu buldo-excavator. Am descoperit fragmente de ceramică albă și 479 de monede”, povestește Nicolae Ile. „Este o descoperire medievală. Una dintre monede este fragmentată, alta are un orificiu ceea ce ar putea indica faptul că a fost prinsă într-o salbă”, a explicat arheologul Doru Marta.

Depozitate și evaluate

Cele două comori urmează să fie curățate, evaluate din punct de vedere științific și financiar. „Cei care le-au descoperit, ne-au anunțat și în termen de 48 de ore, așa cum spune legea, comorile au ajuns la noi. Trebuie atent curățate deși sunt în stare bună de conservare. Primul pas este clasarea ceea ce înseamnă că vor fi clasificate fie ca tezaur sau bun cultural. Apoi vor fi evaluate de un expert financiar. În funcție de valoare, descoperitorii comorii primesc până la 30% din valoarea acesteia, în cazuri excepționale în plus 15%”, a spus Aurel Chiriac. Recompensa se va aloca din bugetul Muzeului Țării Crișurilor care are prevăzut acest lucru. Prin tradiție, Muzeul Țării Crișurilor deține toate tezaurele descoperite pe teritoriul județului, de asemenea acestea sunt depozitate la sediul instituției.

Veres Diana