Garnizoana Oradea a organizat, joi dimineața, cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei Române, o ceremonie militară care s-a desfășurat la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie.

După întâmpinarea subprefectului județului Bihor, Iulius Delorean, salutul drapelului de luptă și ocuparea locului în dispozitiv, interpreta de muzică populară Ioana Urs a intonat Imnul Național al României. TE Deum a fost oficiat, ca de fiecare dată, de preoții aparținând structurilor din Sistemul Național de Securitate din Garnizoana Oradea.

Subprefectul a dat citire mesajului premierului Viorica Dăncilă, în care au fost amintite valorile care definesc esenţa poporului român: patriotismul, curajul şi devotamentul pentru ţară. ,,Îi onorăm pe soldaţii, subofiţerii şi ofiţerii armatei noastre, pe eroii care s-au jertfit apărând independenţa, suveranitatea şi unitatea statului român. Armata este instituţie fundamentală a statului, care contribuie în mod decisiv la credibilitatea României în lume şi se bucură de o mare încredere şi de mult respect din partea românilor”, a transmis prim-ministrul.

Mesajul Ministerului Apărării Naționale, semnat de ministrul Mihai Fifor, a fost citit de comandantul Garnizoanei Oradea, Marius Prunduș. ,,Ziua Armatei României reprezintă un reper important, nu doar în calendarul tradiţiilor militare, ci pentru întreaga noastră naţiune, o zi în care cinstim trecutul glorios al armatei noastre, în care preţuim prezentul şi ne gândim cu îndreptăţite speranţe la viitor. (…) Armata României are, datorită oamenilor de mare valoare care o încadrează, capacitatea de a-şi îndeplini misiunile constituţionale pentru garantarea suveranităţii, independenţei şi unităţii statului, integrităţii teritoriale a ţării şi democraţiei constituţionale şi de a contribui la apărarea spaţiului euro-atlantic, alături de aliaţii şi partenerii noştri. Vă mulţumesc, dragi colegi, pentru seriozitatea cu care vă îndepliniţi misiunile”, a transmis Fifor. Ministrul a mai afirmat că ţara datorează respect şi gratitudine militarilor zilelor noastre.

Alocuțiunile evenimentului au fost rostite de către Grigore Bartoș, colonel în rezervă. Acesta a fost îndelung aplaudat la finalul discursului său. La jumătatea manifestărilor, Ioana Urs a revenit în fața publicului și a susținut un scurt recital de cântece patriotice.

Atât la ceremonie, cât și la festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori de la Statuia Ostașului Român a participat conducerea Consiliului Județean Bihor, reprezentată de către Pásztor Sándor, președinte, respectiv Ioan Mang și Traian Bodea, vicepreședinți.

Evenimentul a fost încheiat de defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.

Între orele 10.00 – 12.00, bihorenii au putut vizita expoziția de prezentare activități, armament și tehnică militară organizată pe platoul din spatele Statuii Ostașului Român.

Larisa Patricia Herlaș