La ședința Colegiului Prefectural de miercuri, prezidată de subprefectul Iulius Delorean, în sala mare a Instituției Prefectului județului Bihor, a fost prezentat raportul de activitate pe nouă luni al Direcției pentru Agricultură a județului Bihor, de către Nicolae Hodișan, inspector șef, iar Marius Rotar, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, a vorbit despre măsurile luate de instituția pe care o conduce în domeniul combaterii muncii fără forme legale.

Potrivit lui Nicolae Hodișan, 147 de beneficiari au primit ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate în valoare de 2.028.291 lei numai în prima etapă, iar alți 157 beneficiari urmează să facă dovada comercializării celor două tone de tomate în perioada 1 noiembrie – 20 decembrie. 857 de persoane sunt înscrise în programul de susținere a produsului lână, din care 232 au făcut dovada comercializării a 567,79 kg lână subvenționată cu 1 leu/kg. De asemenea, 11 beneficiari sunt înscriși în Programul Bazna și Mangalița, mult sub așteptări, potrivit prezentării Direcției pentru Agricultură Bihor.

Inspectorul șef a mai prezentat recoltările finalizate și în curs pe anul 2018, o situație statistică a terenurilor, respectiv suprafețele cultivate și producțiile obținute la principalele culturi.

Raportul de activitate complet îl găsiți aici: https://bh.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/21/2018/10/RapDAJBihor2018.pdf

Munca ,,la negru” rămâne o problemă

,,Identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare şi stabilirea măsurilor pentru diminuarea consecinţelor sociale şi economice ale acestui fenomen au impus intensificarea activităţilor de control în domeniul relaţiilor de muncă”, a declarat Marius Rotar. De aceea, controalele au fost efectuate inopinat, atât ziua cât şi noaptea, în zile lucrătoare, dar şi în weekenduri.

Dacă în anul 2017 au fost sancţionaţi pentru munca fără forme legale, în primele nouă luni ale anului, un număr de 134 agenti economici, în anul 2018, pentru acelaşi interval de timp, au fost sancţionaţi 148 agenţi economici. Practic, acest indicator arată o creștere a numărului de agenţi economici care folosesc munca ,,la negru” de aproximativ 10%.

Reprezentanții ITM Bihor îi roagă pe toți cei care au cunoștinţă despre cazuri de muncă ,,la negru” să formuleze o sesizare adresată Inspectoratului Teritorial de Muncă – Bihor, prin poştă sau e-mail (itmbihor@itmbihor.ro), care să conţină descrierea situaţiei. Angajaţii inspectoratului sunt obligaţi, prin lege, să păstreze secretă identitatea celor care depun sesizări.

Larisa Patricia Herlaș