Cea mai eficientă metodă de apărare împotriva amenințărilor de tip social-engineering (inginerie socială) începe cu educația celor care accesează internetul. Polișitii bihoreni îi vor învăța pe cei interesați cum se pot proteja de fraude în mediul on-line.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Bihor, comisarul Alina Dinu, internetul a devenit foarte atractiv pentru infractorii cibernetici. Autorii folosesc metode ingenioase și promisiuni, cu scopul de a obține bani sau informații financiare valoroase de la potențialele victime. „Scrisorile nigeriene” nu mai sunt de mult timp singurele tipuri de fraude în mediul online. ,,Tacticile folosite de infractorii informatici sunt din ce în ce mai inovative și greu de detectat. Începând cu însușirea nelegală a calității de manager al unei companii, până la punerea în scenă a unor false relații de dragoste, autorii de astăzi fac tot ce pot să obțină ceea ce vor, banii sau datele dumneavoastră”, a precizat comisarul Alina Dinu.

Conform recomandărilor unui raport elaborat de Europol, cea mai eficientă metodă de apărare împotriva amenințărilor de tip social-engineering este reprezentată de educația potențialelor victime. Creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului general cu privire la modalitățile de identificare a comportamentelor și tehnicilor deluzorii va conduce la o siguranță ridicată în mediul online, atât pentru beneficiari, cât și pentru patrimoniul acestora. Mai multe informații despre cum vă puteți proteja găsiți pe pagina web: https://www.europol.europa.eu/report-a-crime/report-cybercrime-online

Mădălina Venter