Parohia Greco – Catolică Sânlazăr, cu sprijinul Primăriei comunei Chișlaz și finanțare de la Consiliul Județean Bihor, prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, a organizat, duminică, un eveniment dedicat înaintașilor care au luptat pentru țară, libertate, credință și neam.

Intitulat ,,Sânlazăr, comuna Chișlaz – Aniversare Centenar”, proiectul Parohiei Greco – Catolice Sânlazăr a urmărit insuflarea sentimentului de respect, datorie și onoare, precum și dorința de a apăra valorile neamului românesc. La Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, comuna Chișlaz a avut doi delegați aleși, anume Horgoș Grațian și preotul Ioan Popa. Din Sânlazăr a mai fost prezentă la Alba Iulia și o delegație de voluntari formată din Gavril Lazăr, Gal Petru, Horgoș Mihai și Gal Chiș Paul.

Evenimentul a început la ora 11:00, cu o slujbă de pomenire a eroilor satului, oficiată de un sobor de zece preoți: Părintele Vicar General Mihai Vătămănelu, care a ținut un frumos și impresionant cuvânt de învățătură, Vicarul cu preoții Chifor Antoniu, care a prezentat rolul pe care l-a avut Biserica Greco-Catolică la Marea Unire, Rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, Anton Cioabă împreună cu seminariștii, care au impresionat prin vocile lor, și preoții din Protopopiatul Greco-Catolic din Marghita. De la ora 16:00 a avut loc deschiderea festivă a aniversării Centenarului în Sânlazăr, la care a participat și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Traian Bodea.

,,De ce este important acest eveniment pentru comunitatea din Sânlazăr? Pentru că în sec. XXI au dispărut anumite bariere, dar au fost construite altele, noi. Ceea ce înainte însemna <<departe>>, adică la mii de kilometri, azi este <<aproape>>. În sensul în care azi te gândești să îți vizitezi părinții în satul natal, iar în ziua următoare poți să îi îmbrățisezi. În schimb, ceea ce a fost cândva atât de <<aproape>>, de exemplu vecinul, acum se află la o distanță considerabilă. Poate că doar se salută ori se mai întreabă protocolar <<cum merge treaba, vecine?>>. Tocmai de aceea avem nevoie de evenimente ca acesta, care să aducă oamenii mai aproape unii de alții, să ne cinstim, să dispară distanțele dintre noi”, a declarat primarul comunei Chișlaz, Kosztandi Mihaly.

Manifestarea s-a încheiat seara, cu un spectacol oferit de Adriana Irimieș, fiii satului Ana Maria Gal și Cozmin Botiș, Leontin Ciucur, Ansamblul Artistic Profesionist ,,Crișana” și Veta Biriș.

Larisa Patricia Herlaș