Promotori ai tradițiilor, membri Asociației Lupii din Pustă au început încă din 2008 să organizeze un concurs de tir cu arc tradițional. La ediția din acest an, organizată cu sprijinul Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte în Cetatea Oradea, și-au demonstrat măiestria zeci de sportivi din România și Ungaria.

Condiția de participare impusă de organizatori a fost înscrierea la o singură categorie: arc tradițional replică istorică. Și așa, în Cetatea din Oradea și-au dat concursul arcași din Ungaria (Püspökladány, Gyula, Kunszentmiklós) și din România (Oradea, Salonta, Săcueni, Deva, Aleșd). La categoria copii sub 10 ani, Tiriteu Vanessa Noemi a încheiat pe primul loc; la feminin seniori a câștigat multipla campioană europeană și mondială, dr. Domokos Emöke. La bărbați seniori s-a impus Kajtsa Dénes, iar pe locurile II și III s-au aflat Ridi Ferenc și Papp Szabolcs. La masculin veterani a câștigat Berenyi Zoltán.

Cum cere tradiția, organizatorii au pregătit pentru public un spectacol din care nu au lipsit demonstrații de lupte, tir cu arcul, luptă cu bici, luptă cu suliță și tehnici de tăiere cu sabia.

Desfășurarea evenimentul a beneficiat de sprijinul Consiliul Județean Bihor prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte.

Mădălina Venter