Sala mare a Instituției Prefectului județului Bihor a găzduit, vineri dimineața, o întâlnire cu un numeros corp diplomatic acreditat la București. Evenimentul a avut loc cu ocazia unei vizite de documentare a corpului diplomatic în județul Bihor, la inițiativa Ministerului Afacerilor Externe.

Reprezentanți ai mediului de afaceri precum și reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale i-au întâmpinat pe cei 27 de ambasadori, veniți din toate colțurile lumii. ,,Este o bucurie și o onoare pentru noi să fiți aici. Astăzi veți cunoaște frumusețea județului nostru și a oamenilor care locuiesc în acest județ”, a spus Ioan Mihaiu, prefectul județului Bihor, la începutul evenimentului. Alături de prefect, la masa prezidiului s-au aflat președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, și fostul ambasador Alexandru Victor Micula, din partea MAE.

În primele minute ale întâlnirii, Ioan Mihaiu le-a oferit invitaților o descriere a județului Bihor și le-a spus acestora o scurtă legendă, care să le amintească de această vizită. O imagine asupra județului Bihor a conturat și președintele CJ Bihor. Acesta a stârnit interesul audienței vorbind despre aplecarea instituției pe care o conduce pentru implementarea sistemului de învățământ dual și le-a adus la cunoștință celor prezenți că, în primăvara acestui an, în sala mare a Prefecturii a fost semnat protocolul de susținere a proiectului Via Carpatia în România.

Prezent la eveniment, Sorin Curilă, președintele Senatului Universității a făcut o amplă prezenare a Universității Oradea, declarând: ,,Îi asigur pe distinșii invitați că le asigurăm studenților o pregătire la nivelul celor mai reprezentative Universități din România, astfel încât aceștia să aibă la sfârșitul perioadelor de studii competențele necesare pentru a răspunde cerințelor de pe piața forței de muncă din România și nu numai”.

După discursul lui Curilă, corpul diplomatic a urmărit două filmulețe de promovare a municipiului Oradea și a județului Bihor, care au fost aplaudate de cei prezenți.

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula, care s-a autointitulat ,,fiu al orașului Oradea”, a adus în discuție posibilele efecte pozitive ale acestei întâlniri. ,,Sunt absolut sigur că această vizită va conduce și proiecte de cooperare viitoare bilaterale cu țările reprezentate de ambasadorii prezenți”, a declarat reprezentantul MAE.

Invitații străini, în număr de 55, vor face mai multe vizite în Oradea și județul Bihor.

Larisa Patricia Herlaș