Atelier de Teatru, Dans și Bune maniere este cel mai recent proiect semnat de Teatrul Artemotion și coordonat de actrița Mirela Niță Lupu. Ce presupune și cui se adresează acest atelier aflăm chiar de la Mirela.

NewsBihor: De unde a izvorât ideea unui Atelier de Teatru, Dans și Bune maniere?

Mirela Lupu: Totul a pornit de la copiii mei. Văzându-i cum cresc și se dezvoltă având diverse activități și preocupări extrașcolare, am realizat că pot ajuta tinerii să se cunoască și să se dezvolte armonios folosindu-mă de ceea ce fac și știu de 20 de ani: teatrul. Utilizând mijloace teatrale, încerc să îi ajut pe cei mici să își învingă temerile, fricile și timiditatea. Am experimentat, în cadrul unei tabere de vară, un atelier de teatru structurat pe 6 întâlniri (,,Teatrul este o artă colectivă”; ,,Scena ca o carte”, ,,Studio de radio”, ,,Studio de televiziune”, ,,Cinematografie” și vizită la Teatrul din Oradea). Aceste minunate întâlniri mi-au dat curaj să merg mai departe și să împărtășesc copiilor și tinerilor ceea ce știu și ceea ce îmi place să fac.

N.B: Cui se adresează acest atelier?

M.L: Atelierul este structurat pe categorii de vârstă: 7 – 8 ani; 9 – 11 ani; peste 12 ani. Acesta se adresează copiilor și tinerilor care doresc să-și formeze și să-și dezvolte anumite abilități care să îi ajute în interacțiunea cu cei din jur.

N.B: Unde se desfășoară atelierul?

M.L: Prin deschiderea și amabilitatea Fundației ,,Casa Minunată”, Atelierul de Teatru, Dans și Bune maniere se desfășoară, în acest moment, în una dintre sălile ,,Casei Minunate”, de pe strada Cosminului din Oradea.

N.B: De ce ar trebui să participe copiii și tinerii la aceste cursuri?

M.L: Atelierul urmărește dezvoltarea și potențarea aptitudinilor specifice artei actorului, necesare în viața de zi cu zi: atenția, imaginația, memoria, spontaneitatea, intuiția, dicția și munca în echipă. Atelierul oferă copilului libertatea de a propune idei acceptate ca rod al creativității fără ca ele să fie judecate și catalogate. Copiii învață prin joc, experimentează și participă activ, astfel încât fiecare își dezvoltă diferite abilități într-un mod plăcut. Copilul învață să lucreze în grup, să coopereze cu partenerii de joc, să cedeze și să intervină atunci când este nevoie. Teatrul oferă copilului spațiul și libertatea necesare pentru a-și exprima individualitatea, deoarece fiecare copil este diferit și special, în propriul fel.

N.B: Care este structura atelierului?

M.L: Cu fiecare grupă ne întâlnim o dată pe săptămână, și petrecem împreună o oră și jumătate. Începem preocupându-ne de ,,instrumentul” cu care lucrează actorul, adică propriul corp. Ne încălzim corpul și vocea, facem jocuri de dicție, de ritm și mișcare, jocuri de grup, jocuri teatrale pentru memorie și pentru atenție, apoi ne ocupăm de senzații și sentimente. Sunt prezente improvizații pe diverse teme, povești sau personaje. Luăm contact cu diverse stiluri muzicale, ne jucăm ,,de-a oamenii educați” și discutăm despre spectacolele de teatru vizionate. Toate acestea au loc într-o atmosferă de prietenie și cooperare.

N.B: Cum te regăsești în postura de coordonator?

M.L: Sunt încântată de atitudinea și reacția copiilor. Știm că ei sunt ca niște bureți care absorb și își doresc să primească informații, doresc să aibă posibilitatea de a se manifesta și chiar de a demonstra. Sunt prietenoși, deschiși și activi, asa cum sunt și eu față de ei.

N.B: Unde te pot găsi cei care doresc să își înscrie copiii la Atelier de Teatru, Dans și Bune maniere?

M.L: Am creat o pagină Facebook – Atelier de Teatru, Dans și Bune maniere – în care am încercat să descriu atelierul. Cei interesați găsesc acolo toate detaliile. Însă, pot fi contactată și la numărul de telefon: 0744485757.

N.B: Ce alte proiecte mai are în plan Teatrul Artemotion?

M.L: Ne bucurăm de faptul că am avut o activitate foarte bogată în această toamnă. Pe lângă faptul că am lansat acest proiect, Atelier de Teatru, Dans și Bune maniere, am participat la FITO, cu spectacolul ,,Creditul”, dar și la Festivalul Umorului ,,Constantin Tănase”, de la Vaslui. Teatrul Artemotion mai are în plan câteva spectacole pe texte contemporane românești și nu numai, dar despre toate acestea vă voi vorbi la momentul oportun.

Larisa Patricia Herlaș