Filarmonica de Stat ne-a obișnuit ca în fiecare joi să pună în scenă un concert simfonic, și nici în această săptămână nu face excepție. Astfel, în 18 octombrie, de la ora 19.00, Sala de concerte „Enescu-Bartók” va prinde viață grație artiștilor Horváth Gábor și Jan Sekaci.

Evenimentul muzical va cuprinde Euriante – uvertură de C. M. von Weber, ,,Variațiuni pe o temă rococo, op. 33” de P. I. Ceaikovski și, nu în ultimul rând, ,,Simfonia a VIII-a în Fa major, op. 93” de L. v. Beethoven. Melomanii vor fi răsfățați de Horváth Gábor, în calitate de dirijor, și de solistul Jan Sekaci, la violoncel.

Despre artiști

Horváth Gábor s-a născut la Budapesta, în 1975. Din 2000 predă dirijat cor la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, iar din 2002 dirijatul şi muzică de cameră la Liceul de Muzică şi Arte „Szent István Király”. În 2002 obține premiul II şi premiul special al publicului la ediţia a X-a a concursului naţional de dirijat „Ferencsik János”, organizat de Televiziunea Maghiară. În 2009 a fost dirijorul invitat al festivalului Central European Music, organizat la Zsolna. În 2012 devine preşedintele comitetului de orchestră KÓTA. Din 2014 este doctor în muzică al Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”. A fost distins de către Autoguvernarea Zugló cu premiul „Omul Anului 2017”, iar în anul 2018 a obținut premiul „Pentru cultura din Gödöllő”. Din 2010 deţine funcţia de director artistic și dirijor al Orchestrei Simfonice din Gödöllő.

Jan Sekaci s-a născut în 2001, la Oradea, unde începe studiul violoncelului la vârsta de 10 ani (la Liceul de Arte). În prezent este elev la clasa a XI-a la Colegiul de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti, în clasa prof. Octavian Lup. De-a lungul anilor a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale. În anul 2018 a fost selectat să participe ca membru activ la cursul de măiestrie organizat de Kronberg Academy, sub îndrumarea lui Wolfgang Emanuel Schmidt. În calitate de solist a concertat cu Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca și Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea.

Mădălina Venter