Alături de echipa managerială a şcolii, Petru Mlendea, primarul municipiului Beiuș, preoți greco-catolici și zeci de profesori, actuali și foști elevi, europarlamentarul Emilian Pavel a dezvelit bustul fondatorului Colegiului Național „Samuil Vulcan”. „Gestul pe care îl fac astăzi, acela de a oferi Colegiului Național „Samuil Vulcan”, bustul fondatorului său este unul de respect față de o instituție venerabilă care a dat țării trei academicieni și a făcut Bihorului onoarea de a avea prima școală cu rang de colegiu național. Este de asemenea un gest de recunoștință față de tatăl meu, față de dragostea pe care mi-a insuflat-o pentru aceste locuri, pentru țara noastră și față de motivația permanentă pe care mi-a dat-o de a face totul mereu mai bine”, a precizat europarlamentarul.

                                             

Ceremonia a continuat cu discursul primarului urbei de pe Valea Nimăieștilor. „La 6 octombrie 1828, episcopul Samuil Vulcan venea de la Blaj și punea bazele, în Beiuș, a liceului care astăzi îi poartă numele. Scopul pentru care a fost înființat a fost, așa cum este scris și pe frontispiciul instituției, acela al educării tineretului acestei provincii. Aproape două secole, colectivele de dascăli de la Samuil Vulcan au crescut generații de elevi foarte bine pregătiți care au dus prestigiul liceului și al Beiușului în toate colțurile țării și bineînțeles în afara granițelor României”, a spus Petru Mlendea. Mihaela Ilieș, directorul colegiului, a mărturisit că trăiește cu emoție o sărbătoare triplă: 20 de ani de Colegiu Național, școala fiind prima din județ căreia i-a fost decernat acest titlu la data de 1 martie 1998, 100 de ani de la Unire și 190 de ani de existență vulcaniană. „Fondatorul său, episcopul Samuil Vulcan, a fost un spirit empatic dar mai ales un spirit iluminist, un adevărat patriot care a susținut cauza tuturor românilor indiferent de etnia sau religia lor. Religia sa a fost dragostea de neam și spiritul de într-ajutorare, renumitul spirit vulcanism perpetuat până în zilele noastre de către dascălii, elevii și absolvenții din vulcania. Noi, cei de azi, ne asumăm valorile vulcaniste, le asigurăm perenitatea, clădind totodată prezentul și viitorul colegiului, care a fost întotdeauna un centru de propovăduire a binelui și fericirii prin lumina cunoașterii răspunzând cerințelor și societății actuale”, a spus Mihaela Ilieș.

                                             

Printre invitați s-a numărat Alin Novac Iuhas, inspector școlar, Dacian Palladi, city managerul municipiului Oradea, Aurelian Silvestru, directorului liceului Prometeu din Chișinău, dar și profesori emeriți din Satu Mare și Timișoara. Vicarul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, Mihai Vătămănelu, a rostit mesajul Preasfințitului Virgil Bercea.”Vă sunt recunoscător pentru faptul că purtați o autentică cinste și păstrați cu onoare patronajul său spiritual asupra acestei școli statale. Felicit întreaga direcțiune a colegiului, nu doar pentru cunoscuta eficiență educațională ci și pentru îngrijirea materială de înfrumusețare a clădirii”. Nu au lipsit nici momentele artistice, elevii primind ropote de aplauze după reprezentațiile actoricești de excepție şi dansuri tradiționale.

News Bihor