În perioada 22 – 28 octombrie, în Sala Mare a teatrului va avea loc a treia ediţie a festivalului de dans şi multiart, Infinite Dance Festival. Pe parcursul a şapte zile, publicul va avea acces la spectacolele a 12 trupe, printre care companii apreciate pe plan internaţional precum Baletul Contemporan de la Szeged, Baletul Operei Maghiare din Cluj-Napoca sau Compania Duda Éva.

Seria spectacolelor din Sala Mare va fi deschisă în 24 octombrie, de la ora 19, de producţia intitulată „Absurdia” a Baletului Contemporan din Szeged (Ungaria). Aşa cum sugerează şi titlul, spectacolul vorbeşte despre relaţiile familiare dintr-o lume imaginară, absurdă. Personajele din poveste sunt oamen simpli a căror realitatea este plină de dezamăgiri, piedici şi represiuni complicate. Poveştile lor dansate vorbesc despre putere, dorinţe distruse, dezbinare. Spectacolul reflectă situaţiile obişnuite şi probleme sociale cu un umor grotesc şi liră naivă. Coregraful spectacolului este renumitul artist Juronics Tamás.

În 25 octombrie, de la ora 19, Teatrul de Dans Bartók din Dunaújváros se va afla, în premieră, pe scena din Oradea. În spectacolul „Terminal”, călătorii învaţă dansurile tradiţionale ale celorlalţi, demonstrând lumii că neplăcerile de zi cu zi, pauzele nedorite, „pot deveni un prilej de a ne distra împreună. Spectacolul se anunţă o veritabilă delicatesă culturală, indiferent de vârstă, sex sau naţionalitate, purtându-ne într-o călătorie prin lume, fără a ne ridica însă, din scaun”. Vineri, 26 octombrie, de la ora 19, pe scenă vor urcăa studenţii de la balet clasic, dans contemporan şi dans popular ai Universităţii Maghiare de Dans, dar şi viitorii coregrafi de la Universitatea de Arte Târgu Mureş şi de la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti. Sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 19, publicul este invitat să urmărească două spectacole scurte în Sala Mare a teatrului. În prima jumătate a serii, se va juca spectacolul „Nevoia de aer” de Ziggurat Project, realizat în cadrul programului Imre Zoltán, iar în a doua parte, „Labirint” pus în scenă de Compania Duda Éva.

În 28 octombrie, de la ora 19, festivalul se închide cu spectacolul de balet contemporan intitulat „Deşteptarea corpului” al Operei Maghiare de la Cluj-Napoca. Producţia de anvergură, cu muzică live, spune prin dans, povestea dezvoltării societăţii umane. În Deşteptarea corpului, viziunea regizorială începe la apariţia universului, aşadar, şi protagonistul începe – în emoţii şi mişcare – prin a fi un vertebrat simplu, şi se dezvoltă în pasăre, în primat, în om, urmat de o creatură care cade pradă tehnologiei, într-o lume dominată de cyborgi. Povestea evoluţiei, prin muzică şi dans contemporan, ia forma unei producţii spectaculoase.

,,Obiectivul Infinite Dance Festival este acela de a familiariza publicul cu diversele forme ale artei mişcării şi a dansului. Această ediţie a festivalului scoate în evidenţă trendurile din lumea dansului contemporan, programul incluzând atât spectacolele celor mai cunoscute trupe din România şi Ungaria, dar şi ale unor artişti debutanţi. Pe de altă parte, vă aşteptăm la workshop-uri, casa dansului şi o seară de dans”, a specificat impresarul artistic, Biró Árpád Levente.

Mădălina Venter