În perioada 6-13 octombrie, la Teatrul Ion Creangă din București are loc a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „100, 1000, 1.000.000 de povești”. Spectacolele Teatrului Arcadia, „Gulliver” și „O mie și una de frontiere (Povestea lui Aladin)”, au constituit subiectul unei dezbateri cu privire la influența noilor tehnologii în teatrul pentru tineri.

 

Cea de a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „100, 1000, 1.000.000 de povești” a reunit, la Teatrul Ion Creangă din București, spectacole realizate de companii din Austria, Belgia, Elveția, Finlanda, Italia, Marea Britanie, Spania și România. Pe lângă spectacole, festivalul a fost completat cu o serie de evenimente conexe, dedicate profesioniștilor din domeniul artistic. În cadrul dezbaterii „Influența noilor tehnologii asupra teatrului pentru publicul tânăr”, Teatrul Arcadia a prezentat două spectacole. O mie și una de frontiere (Povestea lui Aladin, 2014) de Luis Montoto. Regia artistică poartă semnătura lui Radu Dinulescu, care a încropit o producţie multinaţională, cu decoruri și imagini 3D, realizată cu implicarea unor artişti din România, Cehia, Belgia şi Franţa. Gulliver (2017), în regia aceluiași Radu Dinulescu. Spectacolul vizual, non-verbal este considerat cea mai elaborată producţie a echipei formate din regizorul de teatru Radu Dinulescu și artistul belgian Armand Richelet-Kleinberg, grafician, muzician și producător de film. Producția propune o îmbinare a universului animației păpușilor cu imaginile 3D stereoscopice. Prezentarea a fost realizată de regizorul Radu Dinulescu și de actorul Florian Silaghi. Prezența actorului orădean în festival este un alt motiv de onoare pentru trupa Arcadia, Florian Silaghi fiind singurul român invitat în juriul prestigiosului festival, alături de Jo Belloli (specialist în domeniul teatrului pentru copii sub 6 ani, Marea Britanie) și Omar Meza (coregraf și director artistic, Spania).

Spectatorii orădeni care vor să se bucure de experiența spectacolelor 3D au ocazia de a viziona o nouă reprezentație a spectacolului Gulliver, care va avea loc în data de 3 noiembrie, de la ora 11.00, la Sala Arcadia. Spectacolul este accesibil copiilor începând cu vârsta de 3 ani. Biletele s-au pus în vânzare la agenția teatrului.

Mădălina Venter