Din 11 octombrie, bihorenii pot vizita, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, expoziţia interactivă dedicată Centenarului României Mari, intitulată Bihorul „… la spargerea lumii”.

Documente de arhivă, hărţi care prezintă destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi formarea României Mari, filme din Arhiva Naţională de Filme a României, fotografii de epocă, costume militare şi tradiţionale și alte obiecte cu valoare memorialistică oferă consistență acestei expoziții.

,,Expoziţia are ca temă principală participarea bihorenilor la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, dar şi evenimentele premergătoare şi cele de după această dată”, a precizat conducerea Muzeului Țării Crișurilor. Vizitatorii vor pătrunde într-un „tunel al timpului”, care oglindește personalităţi şi evenimente reprezentative pentru naţiunea română şi ideea de unitate naţională. ,,În cadrul expoziţiei vor putea fi văzute hărţi interactive, credenţionalele celor prezenţi la Alba Iulia, precum şi documente şi obiecte originale din acea perioadă (uniforme militare, steaguri şi obiecte care au aparţinut soldaţilor români)”, a dezvăluit Aurel Chiriac, directorul MTC.

Pe toată durata vizitei, publicul va putea viziona două filme documentare: unul de epocă, ce prezintă imagini ale armatei române pe front, şi un altul care prezintă înaintarea trupelor române de pe aliniamentul Ciucea – Zam spre Oradea, până la Tisa. ,,În cadrul acestui film vor putea fi văzute imagini cu intrarea armatei române în Oradea (20 aprilie 1919), vizita familiei regale (23 mai 1919) şi operaţiunile armatei române pe Valea Tisei”, a mai transmis Chiriac. Vizitatorii vor putea răsfoi presa vremii (Tribuna Bihorului, Gazeta Oficială, Szabadság) şi se vor putea fotografia cu manechinele îmbrăcate în costume de epocă.

Preţul biletelor este de 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Pentru grupurile care solicită ghidaj (minimum 15 persoane) se percepe o taxă de 5 lei. În cazul grupurilor de elevi, profesorul însoţitor are intrare gratuită (un profesor la un grup de 15 elevi). Intrarea este gratuită și pentru copiii de până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Larisa Patricia Herlaș