Sâmbătă, începând cu ora 08, la Șuncuiuș, Asociația Eco-Mountain Transylvania organizează tura de anduranță ,,Pe urmele lui Czárán Gyula”, în parteneriat cu Fundația Communitas, Primăria Vadu Crișului, Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor și Fundația Iuliu Czaran. Proiect este finanațat de Consiliul Județean prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor.

Evenimentul ,,Pe urmele lui Czárán Gyula’’ este deschis pentru toți cei care iubesc natura și drumețiile, au un spirit aventuros și doresc să participe la o astfel de competiție. În acest an, pe lângă traseul scurt și cel lung, va avea loc și un traseu dedicat familiilor. În total, vor fi organizate trei ture pe distanțele 6,5 km, 20 km și 30 km. La start, fiecare concurent va primi o broșură, ce conține traseul, semnele turistice ce trebuie urmărite, diferențele de altitudine, distanțele, și o hartă. În timpul turei, participanții vor trebui să treacă pe la punctele de control, unde organizatorii asigură gustări la alegere: pâine cu untură de casă sau gem, jumări, slănină afumată și dulciuri, pentru o performanță mai bună. La sosire, participanții vor primi o amintire din partea organizatorilor și o farfurie cu bograci cald.

,,Cei care sunt puțin interesați de drumeții, sigur au auzit despre Czárán Gyula și despre munca lui. Datorită lui, putem face drumeții în Bihor și Munții Apuseni pe cele mai aventuroase trasee montane ale Munților Carpați. Pentru a păstra memoria personalității și activității lui, în primăvara anului 2005, am organizat pentru prima dată tura memorială și de performanță „Pe urmele lui Czárán Gyula”, în Munții Pădurea Craiului, regiune cercetată și cartografiată de el însuși dar cunoscut relativ puțin de comunitatea iubitorilor de drumeții. Această acțiune era un pas mare către conservarea numelui și activității desfășurate de Czárán Gyula”, a precizat Székely-Farkas Timea, coordonatorul proiectului, finanțat de Consiliul Județean prin DDIP Bihor.

Mădălina Venter