Sute de persoane au participat, miercuri, începând cu ora 11:30, la evenimentul organizat de Muzeul Țării Crișurilor pentru a marca Centenarul Marii Uniri. Manifestarea a fost găzduită de Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” și a cuprins un ceremonial de dezvelire a două plăci comemorative dedicate Centenarului şi semnatarilor Declaraţiei de la Oradea, precum și vernisajul expoziţiei Bihorul „… la spargerea lumii”.

La evenimentul pregătit de Muzeul Țării Crișurilor au participat atât oficialități din județ și municipiu, cât și elevi de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu” și Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr”, studenți ai Facultății de Jurnalism din Oradea, reprezentanți ai cultelor religioase, inclusiv Episcopul Sofronie Drincec al Oradiei, sau simpli cetățeni. După întâmpinarea persoanelor oficiale și intonarea Imnului de stat al României, autoritățile au dezvelit, în aplauzele publicului, cele două plăci comemorative pe care sunt scrise numele semnatarilor Declaraţiei de independență de la Oradea, document elaborat în 12 octombrie 1918.

Slujba de sfinţire a plăcilor comemorative a fost urmată de discursurile oficialilor. Primul care a luat cuvântul a fost Ioan Mihaiu, prefectul județului Bihor. ,,În această zi comemorăm cu profundă recunoștință oameni și fapte care au determinat un curs al istoriei acestui oraș, al acestei regiuni, care ne conferă nouă șansa de a fi parte a unei națiunii independente, liberă să-și croiască soarta și viitorul”, a spus trimisul Guvernului în teritoriu. Despre elitele vremii – Aurel Lazăr, Alexandru – Vaida Voievod, Vasile Goldiș, Gheorghe Popovici, Sever Dan, Ștefan Cicio – Pop, Teodor Mihali, Aurel Vlad, Ioan Suciu, Ioan Ciorda, Gheorghe Crișan – prefectul a declarat că ,,ei sunt cei care au stabilit modalitatea prin care românii transilvăneni își pot îndeplini obiectivele lor naționale în situația destrămării iminente a statului austro-ungar”.

Prezent la eveniment a fost și Ioan Mang, vicepreşedintele Consiliului Județean Bihor. ,,Este o onoare pentru mine să particip, astăzi, la acest eveniment de dezvelire a plăcilor comemorative în cinstea celor care au participat, în casa lui Aurel Lazăr, acum 100 de ani, la semnarea Declarației de autodeterminare a românilor din Crișana, Banat, Transilvania și Maramureș. Momentul a fost unul important, poate chiar fundamental, în ceea ce avea să se întâmple la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia”, a descris Mang. ,,Acest eveniment se înscrie într-o serie de evenimente pe care le-am dezvoltat, de la începutul acestui an, împreună cu Muzeul Țării Crișurilor și cu Instituția Prefectului județului Bihor. Manifestările sunt menite să marcheze, la nivelul județului Bihor, anul Centenarului și să îi omagieze pe cei care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918”, a mai explicat vicepreședintele. În final, Ioan Mang a făcut apel la unitate, trăsătură care a caracterizat poporul român în momente istorice de restriște.

Și Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, a vorbit audienței despre semnificația evenimentului. ,,Astăzi am dezvelit două plăci comemorative care consacră pentru comunitate numele celor care, acum 100 de ani, au fost în această casă (nr. casa lui Aurel Lazăr) și au decis să redacteze un act care, apoi, să fie citit în Parlamentul de la Budapesta. Actul a fost unul tranșant, care a determinat fără echivoc ca drumul nostru să se despartă de Imperiul Austro – Ungar și să ne unim cu Regatul României”, a declarat directorul MTC, menționând că ,,Oradea a fost un centru fundamental al luptei românilor pentru drepturi”.

Evocarea evenimentului a căzut în sarcina conf.univ.dr. Ioan Cârja, directorul Şcolii Doctorale din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, cel care o oferit, în special elevilor și studenților, o adevărată lecție de istorie.

Ceremonia s-a încheiat cu depunere de jerbe și defilarea detaşamentului de onoare, după care elevii de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” au făcut un lanţ uman, ce s-a întins de la Muzeul „Aurel Lazăr” până la statuia lui Aurel Lazăr, plimbând din mână în mână o copie a Declaraţiei de independenţă de la Oradea.

Bihorul „… la spargerea lumii”

În a doua parte a evenimentului, participanții au fost invitați să descopere vernisajul expoziţiei dedicate Centenarului României Mari: Bihorul „… la spargerea lumii”, găzduit de Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”. Documente de arhivă, hărţi cu destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi formarea României Mari, filme din Arhiva Naţională de Filme a României, fotografii de epocă, costume militare şi tradiţionale, copii ale ziarelor vremii, în limba română și în limba maghiară, și alte obiecte cu valoare memorialistică pot fi consultate de public în cadrul expoziţiei interactive.

Acest eveniment a fost organizat de Muzeul Ţării Crişurilor – complex muzeal, Consiliul Judeţean Bihor, Serviciul Judeţean Bihor al Arhivelor Naţionale, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia și Muzeul Militar Naţional, Filiala Oradea, cu sprijinul partenerilor: Instituția Prefectului judeţului Bihor, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională de Filme, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării – Universitatea Oradea, Transglobus Art Services, Asociaţia „Aurel Lazăr” Oradea.

Larisa Patricia Herlaș