Duminică, în comuna Roșia, a avut loc cea de-a VII-a ediție a târgului de bunătăţi, meşteşuguri şi voie bună „Straiţa Plină”, ce s-a desfășurat în locul numit „Între râuri”, la intrarea dinspre Beiuş pe drumul spre satul Lazuri.

Evenimentul din acest an a fost organizat de Asociația „Orizont Verde”, Primăria comunei Roșia, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și co-finanțat, în cadrul proiectului „Pădurea Craiului – un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăiești”, implementat de C.A.P.D.D. Bihor, în cadrul programului Green Entrepreneurship, o inițiativă comună a Romanian American Foundation și a Fundației pentru Parteneriat. Consiliul Județean Bihor a fost, și de această dată, partener la sărbătoarea comunității prin asigurarea programului cultural-artistic în coordonarea Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale. Vizitatorii au găsit în cadrul târgului cele mai bune gemuri, soiuri de zacuscă, murături, siropuri, produse din carne, sarmale în pâine, brânzeturi, plăcintă pe lespede, produse apicole, bere artizanală și multe altele, toate naturale, făcute cu responsabilitate pentru cumpărătorii informați care nu își mai doresc să consume hrană din supermarket.

Ca în fiecare an, cei mici dar și adulții s-au putut familiariza cu tainele unor meșteșuguri tradiționale. Olăritul, ţesutul la război, confecţionatul zgărdanelor din mărgele, încondeiatului de ouă, împâslitul şi pielăria, toate acestea au putut fi învățate de la meşteri populari renumiţi ai Bihorului, dintre care Florița Codoban, Laura Ile, Raul Bocşe sau Dorina Hamza. Pe lângă acestea, vizitatorii au avut la dispoziție ateliere de sculptură în piatră, tricotat, pictură, instrumente muzicale, poveşti cântate, căţărat pe lăzi de bere şi tir cu arcul. Programul artistic a fost asigurat de Ansamblul „Codrenii Bihorului” din Roşia şi invitaţii lor.

Mădălina Venter