Potrivit Cancelariei Prefectului, pentru referendumul național de modificare a Constituției în favoarea familiei tradiționale, care va avea loc sâmbătă și duminică, în județul Bihor au fost amenajate 650 de secții de votare, la care sunt înscriși 503.106 alegători.

Cetățenii sunt chemați să își exprime voința prin vot, în zilele de 6 și 7 octombrie, între orele 7.00 și 21.00. Aceștia pot să se pronunțe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”. Cei care vor răspunde afirmativ își vor da acordul pentru redefinirea familiei în Legea fundamentală, în sensul în care căsătoria să aibă loc între un bărbat și o femeie, nu ,,între soți”, cum scrie în prezent. Conform legii, condiția pentru validarea referendumului este participarea a minim 30% dintre alegătorii înscriși pe liste.

Unde puteți vota?

Cetățenii vor vota la secția de votare unde sunt arondați, conform listelor electorale permanente. În cazul în care, în ziua referendumului, vă aflați într-o altă localitate decât cea în care sunteți înscriși în lista electorală, atunci puteți să vă exercitați dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secție de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către președintele biroului electoral de acolo, pe baza actului de identitate.

,,Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate”, a mai informat Cancelaria Prefectului județului Bihor.

Pentru ca persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate să beneficieze de urnă mobilă, cei aflați în această situație sau organele de conducere ale instituțiilor sanitare ori de ocrotiri sociale trebuie să depună o cerere, iar președintele biroului electoral al secției de votare desemnează un număr de membri care se deplasează la locul unde se află cel în cauză, pentru a se efectua votarea.

Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 5 Bihor își va avea sediul la Instituţia Prefectului – Judeţul Bihor, în sala 3, iar preşedinte B.E.J. a fost desemnat judecător Crișan Florina Iuliana.

Larisa Patricia Herlaș