Potrivit profesorului universitar dr. Sorin Șipoș, cea de-a doua ediție a albumului de fotografie Patrimoniul Țării Bistrei va avea menirea de a uni eforturile comunităților locale de pe cuprinsul fostului domeniu Șinteu și a factorilor economici pentru elaborarea unei strategii comune de promovare a regiunii.

„Ne-am dorit să extindem acest studiu pentru că regiunea se încadrează în zona marilor interferențe culturale din evul mediu până în contemporaneitate”, a spus prof. univ. dr. Sorin Șipoș, inițiatorul proiectelor prin care s-au urmărit relizarea celor două ediții a albumului Patrimoniul Țării Bistrei. Echipa de universitari și fotografi care a participat la realizarea proiectului s-a ocupat de documentarea, în detaliu, a monumentelor și obiectivelor descrise în cea de-a doua ediție a albumului. „Am simțit că este datoria noastră morală să scoatem la lumină această zonă. Era cel mai puțin exploatată. Istoria nu se poate face decât în timp și spațiu”, a spus conf. univ. dr. Gabriel Moisa.

Țara Bistrei, un loc unic în România

Potrivit universitarilor care au participat la elaborarea albumului, Țara Bistrei reprezintă o zonă distinctă a spațiului românesc. „Crișul Repede și Barcăul au definit și identificat acest spațiu. Cărbunele și petrolul au definit evoluția și dezvoltarea zonei. Este unic în România ca pe o distanță atât de scurtă, de 15 kilometri, să se poată exploata cărbune și țiței”, a completat Stelian Nistor de la Facultatea de Geografie din Oradea.

Lansarea albumului va avea loc la finele lunii octombrie. Proiectul, finanțat de DDIP Bihor, își propune să repună în circulație turistică spațiul Țara Bistrei.

Veres Diana