Odată cu începerea anului universitar, care a avut loc în prima zi a lunii octombrie, Universitatea din Oradea a marcat 55 de ani de existență, în cadrul unei ceremonii festive desfășurate în Sala Mare a Teatrului Regina Maria.

Sute de tineri care abia au scăpat de emoțiile Bacalaureatului și-au dat întâlnire luni, începând cu ora 13:00, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, pentru a avea prima experință în calitate de studenți. Festivitatea de deschidere la care au participat a fost una deosebită datorită faptului că Universitatea din Oradea împlinește 55 de ani de existență în anul Centenarului.

După ce invitații au intonat imnul de stat al României și au cântat împreună ,,Gaudeamus igitur”, Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, a susținut un discurs pe care l-a intitulat ,,Universitatea din Oradea la Centenar”. În începutul alocuțiunii rectorul a mulțumit celor prezenți pentru că au ales să fie alături de boboci la o zi atât de importantă pentru ei, iar apoi a declarat: ,,Este a 55-a deschidere festivă de an universitar la Universitatea din Oradea. Și, totodată, se împlinesc 238 de ani de la înființarea învățământului superior în Oradea. (…) La Centenar, Universitatea din Oradea, după ultimul clasament internațional de ranking instituțional, ocupă o poziție onorabilă datorită activității științifice a celor mai valoroase cadre didactice. Suntem pe locul 722 în lume. În România, Universitatea din Oradea aduce orașul Oradea, și implicit județul Bihor, pe poziția șase ca și centru/oraș universitar”, a declarat Bungău. Potrivit rectorului, ,,suntem astăzi în fața Craiovei, Constanței, a Galațiului, Ploieștiului, Sibiului, Sucevei sau Piteștiului”.

Acesta a ținut să precizeze că la Universitatea din Oradea învață peste 17.000 studenți, din care 4.918 au fost admiși în anul I. Instituția funcționează cu 98 de programe de licență, 42 domenii de masterat și 14 de doctorat. În total, 1.402 persoane îi ghidează pe studenți pe calea studiului.

Parc Științific și Tehnologic în zona Campusului

,,Vom continua să colaborăm cu Consiliul Județean pentru construcția și funcționarea Parcului Științific și Tehnologic din Oradea”, a mai spus Bungău în discursul său. Și despre acest lucru a vorbit și Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor și cadru didactic la Universitatea Oradea de 28 de ani. ,,Pentru Consiliul Județean Bihor, Universitatea din Oradea – alături de profesorii și de studenții ei, este o prioritate și vrem să ne implicăm în a o ajuta să se dezvolte. De aceea am inițiat în această vară proiectul unui Parc Științific și Tehnologic, în valoare de șapte milioane euro, care va fi construit în zona campusului Universității și care va permite studenților și profesorilor să se implice în activități de cercetare, dezvoltare și inovare în parteneriat cu mediul privat”, a explicat Mang.

,,Ne dorim acest parc, avem nevoie de el în Oradea și în Bihor pentru că, la fel ca în orice alt domeniu, concurăm cu alte județe, sau chiar cu alte țări, pentru mințile, energia și creativitatea dumneavoastră. Alături de alte proiecte pentru sprijinirea Universității, vrem să putem să vă dăm motive de a rămâne aici sau de a vă stabili aici, de a continua cercetarea în domenii care vă pasionează, de a deschide afaceri sau de a vă asocia unor afaceri deja existente, de a crea valoare în Bihor și până la urmă, de a trăi o viață împlinită”, a mai spus vicepreședintele CJ.

Dacă legislativul județean dezvoltă proiecte în folosul studenților, Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea, s-a arătat și el aplecat spre nevoile studenților, însă în alt mod. Mai exact, Birta le-a promis tinerilor că va organiza primul festival al studenților din Oradea.

După ce viceprimarul orașului și-a manifestat preocuparea față de petreceri, Preasfințitul Părinte Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, s-a arătat dornic să îi încurajeze pe boboci, numindu-i ,,elitele de mâine ale poporului”. În încheiere, episcopul ortodox i-a îndemnat pe toți cei prezenți să participe la referendumul din 6 – 7 octombrie și să voteze așa cum le dictează conștiința. Un discurs similar a avut și preşedintele Senatului Universității, Sorin Curilă, care a vorbit audienței despre valorile naționale românești.

La masa prezidiului s-a mai aflat și prefectul județului Bihor, Ioan Maihaiu, cel care i-a întâmpinat pe studenți cu un mesaj de bun venit și le-a dorit acestora mult succes, reamintindu-le că România are nevoie de ei.

În cadrul festivității au primit cuvântul nu doar oficialitățile, ci și studenții. Vicepreședinta studenților Senatului Universității, Mădălina Cseh, a promovat activitatea de voluntariat și și-a îndemnat colegii ,,să facă ce le place”, iar Oana Alexandra Hepuțiu, studentă în anul I, a vorbit deschis despre alegerile pe care un tânăr trebuie să le facă la terminarea liceului, despre nesiguranță și determinare.

Aplauze pentru cei mai buni

La numai o zi de la încheierea Festivalului Internațional de Teatru Oradea, Sala Mare a Teatrului Regina Maria a răsunat, din nou, de aplauze. De această dată, acestea au fost adresate celor 42 de studenți care fie au avut cea mai mare medie de admitere, fie sunt olimpici. Așa cum este tradiția, aceștia au fos răsplătiți încă din prima zi ca studenți cu un certificat de excelență, Ghidul studentului și o floare.

Spectacol de început

Ceremonia s-a întins pe o durată de aproximativ trei ore și a cuprins și un program artistic la care au lucrat elevi, studenți, absolvenți și profesori. Acesta a fost compus din momente muzicale dintre cele mai diverse, două prezentări de modă, o reprezentație de dans indian, muzică populară și dansuri tradiționale din Bihor, dar și o demonstrație de antrenament Kangoo Jumps. Trupa rock Fraţii JDiERi a încheiat festivitatea cu un concert de zile mari.

Larisa Patricia Herlaș