În avanpremiera celei de-a treia ediţii a proiectului „Cântă pădurea”, în Ocolul Silvic Băile 1 Mai, directorul Filarmonicii din Oradea, Meleg Vilmos afirma că a fost surprins de ecoul muzicii în natură. Fără îndoială, acelaşi a fost sentimentul încercat de sute de bihoreni, oameni ai locului sau turişti, care au participat duminică, la prânz, la o nouă ediţie organizată în România.

NICOLAE TIMARU, Garda Forestieră Oradea: „Pădurea are şi o altfel de faţă, o parte socială pe care, prin acest eveniment, încercăm să o scoatem în evidenţă. Noi credem că prin acest eveniment am închegat foarte bine şi am combinat foarte bine arta, în speţă muzica şi pădurea.”

În Ungaria, proiectul se desfăşoară de 15 ani, la iniţiativa Fundaţiei „Muzsikál az erdő”-„Cântă Pădurea”.

SZABÓ LAJOS, preşedinte, Fundaţia „Muzsikál az erdő”: „Scopul este acela ca prin puterea pădurii, a muzicii, a artiştilor să reuşim să capacităm publicul să protejeze mediul înconjurător, să se orienteze către un mod de viaţă sustenabil. De trei ani, proiectul a depăşit graniţele şi a adus spre Oradea un mesaj. Credem că bazinul Carpatic constituie un spaţiu cu adevărat unic cu pădurile sale veşnic verzi, râuri limpezi, pământ roditor  şi oameni care reuşesc să convieţuiască fără bariere. Avem comori de nepreţuit de ordin etnic, cultural, pe care avem datoria să le protejăm pentru a le da copiilor noştri.”

Cei prezenţi au avut ocazia să urmărească evoluţia artiştilor din Fanfara Filarmonicii de Stat, dar şi elevi ai Liceului de Arte din Oradea. În pădurea din Băile 1 Mai au mai evoluat corul masculin Cantemus şi formaţia Muzsikás din Ungaria. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia „Muzsikál az erdő”- „Cântă Pădurea” în parteneriat cu Agenţia de Mangement al Destinaţiei, Filarmonica de Stat Oradea şi Direcţia Silvică Bihor.

Veres Diana