Festivalul Internațional de Teatru Oradea, organizat de Teatrul Regina Maria, mai are doar trei zile până la căderea cortinei.

Vineri, publicul se va putea bucura de trei spectacole care se află în secțiunea concurs – Festivalul de Teatru Scurt. Astfel, de la ora 17:00, la Sala Arcadia, Unteatru București propune orădenilor un spectacol care îi are ca protagoniști pe actorii Constantin Cojocaru și Gelu Nițu: „Vârstele lunii”, de Sam Shepard, regia Toma Dănilă.

De la ora 19:00, la Sala Mare, Teatrul Național „Eugen Ionesco” din Chișinău promite că va încânta publicul și juriul cu spectacolul „Căldură în noiembrie”, de Yana Dobreva, regia Petru Vutcărău. De la ora 21:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad prezintă spectacolul „Tatăl”, de Florian Zeller, regia Radu Iacoban – un mister tragic-comic, o poveste de familie sobră și realistă, o privire emoțională și emoționantă asupra lumii prin ochii unui om care suferă de demență.

Sâmbătă – încă o porție de spectacole

Sâmbătă, de la ora 15:00, publicul este așteptat la spectacolul-lectură „SUB-SOUL”, text și regie de Crista Bilciu, în care protagoniști vor fi actorii Petre Ghimbășan și Emil Sauciuc. Textul este câștigătorul „Concursului de creație dramatică dedicat piesei scurte”, ediția 2017.

De la ora 17:00, la Sala Florica Ungur, Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu” va pune în scenă piesa care l-a consacrat pe David Mamet, regizată de Theodor-Cristian Popescu: „Capu’ de bizon”. Spectacolul face parte din secțiune concurs – Festivalul de Teatru Scurt și se joacă cu casa închisă.

Două ore mai târziu, la Sala Mare, actorii Teatrului Municipal Baia Mare propun un spectacol zguduitor: „Dragă doamnă profesoară”, de Ludmila Razumovskaya, regia Andrei Măjeri. Cu „Dragă doamnă profesoară” se încheie șirul spectacolelor care fac parte din secțiunea concurs – Festivalul de Teatru Scurt, au anunțat organizatorii.

Scena mobilă din Piața Regele Ferdinand I va fi ocupată, de la ora 21:30, de Teatrul de Stat Constanța, care propune un spectacol interactiv și muzical, construit din cinci piese ale lui Aristofan, supranumit „părintele comediei” sau „prinţul comediei antice”: „Eutopia”, regia Yannis Margaritis.

Duminică – ziua ultimelor aplauze

Ziua de 30 septembrie începe cu o lansare de carte. De la ora 16:00, la Teatrul Arcadia, dramaturgul Mihai Ignat va prezenta cel mai nou volum de teatru al său: „Ei sunt printre noi (cartea monologurilor)”. După lansare, de la ora 17:00, orădenii sunt așteptați la spectacolul lectură „Hallo Switzerland!”, de Laurențiu Budău, în regia lui Alexandru Rusu.

La Sala Mare a Teatrului, de la ora 18:00, Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu” deschide un proces la care toți participanții vor fi jurați: „Teroare”, de Ferdinand von Schirach, regia Bobi Pricop. De la ora 19:30, tot la Sala Mare a Teatrului se vor decerna cinci premii ale celei de-a XXIV-a ediție a Festivalului de Teatru Scurt și premiul „Concursului de creație dramatică dedicat piesei scurte”.

,,După decernarea premiilor, de la ora 21:00, încheiem ediția a VI-a a Festivalului Internațional de Teatru Oradea cu multă voie bună, pe ritmuri și triluri comice, în stilul lui Ada Milea, care va susține un <<Concert’n Oradea>>, alături de Bobo Burlăcianu și încă alți doi invitați surpriză”, a transmis secretarul literar al teatrului.

Festivalul Internațional de Teatru Oradea este organizat de Teatrul Regina Maria, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER.

Bilete se pot achiziționa de la Agenţia Teatrului, deschisă în perioada festivalului de luni până vineri între orele 10:00 – 21:00, sâmbătă între orele 13:00 – 19:00 și duminică între orele 10:00 – 12:00 și 18:00 – 19:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Larisa Patricia Herlaș