La puțin timp după începerea anului școlar, Alin Novac – Iuhas, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a prezentat, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ şi detalii legate de personalul didactic.

Conducerea ISJ Bihor a început expunerea prin prezentarea structurii noului an școlar, care însumează 34 de săptămâni de cursuri, cu una mai puțin față de anul trecut. ,,Ca noutate, în acest an, în cadrul examenului de bacalaureat, probele de evaluare a competențelor nu se vor mai susține în februarie, ci la începutul lunii iunie, iar probele scrise în luna iulie”, a explicat Novac.

Acesta a reamintit că la nivelul judeţului Bihor, în anul şcolar 2018 – 2019 funcţionează 174 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, Casa Corpului Didactic, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. ,,Singura modificare pe care o avem în acest an este pierderea personalității juridice a Colegiului Tehnic <<Transilvania>>, acesta divizându-se, clasele de servicii fiind preluate de Colegiul Economic <<Partenie Cosma>>, iar celelalte clase de Colegiul Tehnic <<Constantin Brâncuşi>>”, a mai spus șeful ISJ.

Potrivit raportului, personalul didactic din acest an depășește cifra de 7000. ,,Este îmbucurător că procentul necalificaților este unul mic, sub 1%”, a declarat inspectorul școlar general în Sala Mare a Prefecturii.

Acesta a mai informat că în judeţul Bihor, în anul 2018, există 162 de microbuze școlare, toate funcționale, 101 din acestea fiind achiziţionate prin Ministerul Educaţiei Naţionale şi 61 prin Ministerul Dezvoltării Regionale. În ceea ce priveşte manualele, majoritatea comenzilor au fost deja onorate prin intermediul serviciului din Inspectoratul Şcolar.

,,Anul școlar a debutat în condiții normale. Pot spune că sunt create toate premisele pentru a obține rezultate bune”, a încheiat prezentarea inspectorul general Alin Novac.

Elevii ar putea primi liber de Ziua Educației

Pentru coordonarea activităţilor de organizare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie, luni a avut loc ședința Comisiei Tehnice Judeţene şi a Grupului tehnic de lucru. În cadrul acesteia, prefectul județului, Ioan Mihaiu, a înaintat o solicitare. ,,Noi am pus problema posibilității suspendării cursurilor în ziua de vineri, mai ales că este Ziua Educației”, a zis Mihaiu. Acesta a motivat că elevii termină cursurile la prânz, uneori chiar la ora 17:00, în cazul creșelor. Însă, conform procedurii, la ora 18:00 secțiile de votare trebuie să fie verificate și sigilate . ,,Dacă aș avea competența, eu mi-aș asuma suspendarea cursurilor din ziua de vineri”, a exclamat prefectul, de la masa prezidiului.

,,Sigur că vom găsi soluții. În zilele următoare voi avea o întâlnire cu toți directorii unităților de învățământ din Oradea, deoarece aici sunt singurele probleme. Având în vedere faptul că vineri este Ziua Educației, vom găsi activități specifice acestei zile”, i-a răspuns Novac. Coducerea ISJ Bihor a promis că imediat după întâlnire vor fi comunicate deciziile.

Larisa Patricia Herlaș