Joi seara, de la ora 19, la Filarmonica de Stat este programat un concert simfonic de excepție. Nu numai că îl va putea urmări pe maestrul Daniel Goiți, dar publicul orădean va avea ocazia să asculte Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră al lui Rahmaninov, considerată una dintre capodoperele compozitorului rus.

În ceea ce privește Simfonia a III-a „cu orgă” a lui Saint-Saëns, piesa a fost compusă la cererea secretarului Societății Filarmonice Regale din Londra. „Simfonia a III-a îndpelinește toate caracteristicile unui talent ajuns la maturitate, chiar poate fi considerată apogeul creației lui Saint-Saëns. Este cunoscută în lumea muzicală ca simfonia cu orgă pentru că autorul a atribuit acestui instrument un rol important în partitură. Inițial a dorit să dedice simfonia prietenului său, Liszt, însă acesta a murit chiar în acel an, 1886, dedicația devenind „In memoriam” Franz Liszt”, a spus Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii de Stat Oradea. Pentru acest concert, instituția de cultură va colabora cu Kristófi János, organistul Bazilicii Romano-Catolice din Oradea.

Concert de capodopere

Dirijor permanet al Filamornicii de Stat din Oradea, maestrul Romeo Rîmbu a vorbit despre programul pe care îl pregătește alături de pianistul Daniel Goiți, precizând că în sala Enescu-Bartók va avea loc un concert de capodopere. „Cei doi au rol bine determinat în cadrul compozitorilor romantici. Ambele lucrări pot fi considerate capodopere ale fiecăruia în parte. Concertul nr. 2 este cel mai cântat, îl fluieră lumea, îl recunoaște, este folosit chiar în muzica pop. Dacă mai adăugăm și celebritatea solistului, premizele sunt favorabile organizării unui concert de mare ținută”, a spus Romeo Rîmbu. În fața publicului va evolua pianistul Daniel Goiți, care colaborează încă din vremea studenției cu artiștii orădeni. „Nu știu dacă există pianist care să nu fie fermecat de această lucrare. Prima dată când am ascultat-o a fost ca o lovitură de trăsnet, nu am putut să mai las discul din mână. Problemele tehnice care au apărut și nu le-am sesizat când am ascultat lucrarea m-au lovit din plin. Una ascultam și alta era în partitură, mai complicat. L-am cântat și în Oradea, ca student”, a spus maestrul.

Biletele și abonamentele se pot achiziționa de la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Oradea.

Veres Diana