Asociația ,,Cei 40 de Mucenici”, în parteneriat cu Asociația ,,Urmașii Marii Uniri”, a organizat, joi, începând cu orele prânzului, expoziția stradală ,,Portrete ale Unirii”, desfășurată în cadrul proiectului cu același nume. Vernisajul din Piața Unirii este dedicat Centenarului și a fost finanțat și de Consiliul Județean Bihor, prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte.

Amfitrionii evenimentului, Cristina Pușcaș și Emilian Pavel, au ținut să mulțumească în deschiderea vernisajului tuturor celor prezenți. Printre aceștia s-au aflat și prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, deputații Gheorghe Bogdan, Dumitru Gherman, Sorin Roman și Florica Cherecheș, directorul Direcției pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi, conf. univ. dr. Marius Diaconescu, directorul Cancelariei Prefecturii, Răzvan Puia, consilierul județean Sergiu David, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor și elevi de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu”, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna” și Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr”, precum și urmași ai delegaților la Marea Unire.

Scopul acestui proiect este ca bihorenii, și nu numai, să cunoască măcar acum, în anul Centenarului, delegații care, în 1918, au contribuit la săvârșirea Marii Uniri. De aceea, inițiatorii și-au propus să aducă în spațiul public informații care să îi facă pe trecători să se oprească câteva minute și să reflecteze la importanța Marii Uniri în evoluția națiunii române. ,,Acest proiect s-a născut din dorința de a fi cât mai vizibilă această istorie a României, legată de Centenar”, a declarat Cristina Pușcaș, vicepreședintele Asociației ,,Cei 40 de Mucenici”. ,,Am scos o parte din istoria României în stradă”, a mai spus fostul jurnalist.

Panourile cu portretele făuritorilor Marii Uniri au fost realizate în așa fel încât să fie ușor de transportat și montat deoarece acestea vor fi expuse și la Instituția Prefectului județului Bihor, în școli, muzee, piețe publice și chiar în Parlamentul European. Pentru ca aceste lucruri să fie posibile, Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte a finanțat proiectul cu 10.000 lei, iar cofinanțarea de 10% a fost asigurată din resursele financiare ale Asociației ,,Cei 40 de Mucenici” și o sponsorizare a Asociației ,,Urmașii Marii Uniri”.

Succesul parteneriatului dintre cele două asociații a fost apreciat și de prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu. ,,Vă felicit pentru această acțiune, vă felicit pentru modul serios în care abordați fiecare eveniment și vă asigur în continuare de sprijinul Prefecturii”, le-a spus Mihaiu organizatorilor.

,,Vă invit pe toți cei prezenți să citiți ceea ce scrie pe aceste panouri și să descoperiți poveștile delegaților care ne-au reprezentat în 1918 la Alba Iulia”, a fost îndemnul lui Emilian Pavel pentru bihoreni, la finalul evenimentului, reamintindu-le acestora că expoziția va ajunge și în alte spații publice din Oradea și județ.

Marcarea Centenarului în orașul de pe Criș continuă și de la ora 16:00, la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, din Cetatea Oradea (Corpul E, etaj I), acolo unde are loc conferința intitulată „1918 – Cel mai frumos an din istoria Românilor”, susținută de Marius Diaconescu, conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti.

Larisa Patricia Herlaș