Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Crișana” al județului Bihor a anunțat că testarea sistemului RO-ALERT va începe joi, prin transmiterea unui mesaj către populația din unitățile administrativ – teritoriale situate în zona de est a județului.

Practic, persoanele aflate în zona vizată, care au telefoanele configurate pe portalul RO- ALERT, vor primi pe telefon notificări cu mesajul: ,,Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție. Departamentul pentru Situații de Urgență – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.”

Testările la nivelul județului Bihor vor continua în perioada 21 – 24 septembrie. Astfel, vineri, între orele 10.00 – 12.00, mesajul va viza localitățile Salonta, Săcueni, Beiuș și Aleșd, iar în intervalul orar 17.00 – 19.00, municipiul Oradea, în zona situată pe malul drept al Crișului Repede. Luni, în intervalul orar 10.00 – 12.00 sau 17.00 – 19.00, mesajul pentru testarea sistemului RO-ALERT va fi difuzat în toate UAT-urile județului, iar în data de 26 septembrie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va continua testarea sistemului RO-ALERT, inclusiv la nivelul județului Bihor.

,,Transmiterea acestor mesaje de tip Cell Broadcast sunt destinate avertizării și alarmării populației pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecției, în situaţia în care viaţa şi sănătatea persoanelor sunt puse în pericol iminent, cum ar fi: fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atacuri teroriste sau alte situații care amenință grav comunitățile”, reamintesc autoritățile. Pentru a fi informaţi prin aceste mesaje, cetăţenii trebuie să îşi configureze telefoanele, accesând https://ro-alert.ro/, secţiunea Configurare telefon.

Lansarea oficială a portalului web https://ro-alert.ro/ a avut loc sâmbătă, aceasta reprezentând o nouă etapă în procesul de punere în funcțiune a aplicației RO-ALERT de avertizare și alarmare a populației în situații de urgență.