Protagoniștii concertului de deschidere a stagiunii la Filarmonica de Stat Oradea vor fi dirijorul Jankó Zsolt și violonistul Artur Kaganovskiy. Evenimentul muzical va avea loc joi, începând cu ora 19:00, în sala de concerte „Enescu-Bartók”.

Cei doi artiști au participat, la invitația directorului artistic al Filarmonicii, Vasile Foica, la o întâlnire cu jurnaliștii, care s-a desfășurat chiar înainte cu o zi de deschiderea stagiunii. ,,Reîntâlnirea cu publicul, cu ocazia deschiderii noii stagiuni, reprezintă un adevărat motiv de sărbătoare. Colectivul artistic este extrem de nerăbdător de această revedere”, a declarat, în introducerea conferinței de presă, Vasile Foica.

Potrivit acestuia, programul concertului este alcătuit în așa fel încât începutul de stagiune să fie unul promițător. Orădenii se vor putea delecta cu Uvertura ,,Academica”, op. 80 și ,,Concert pentru vioară și orchestră în Re major, op. 77”, de Johannes Brahms, dar și cu lucrarea ,,Marea – trei schițe simfonice”, de Claude Debussy. Alegerea nu este, însă, întâmplătoare. ,,Concertul pentru vioară de Brahms a fost opțiunea noastră ținând cont și de preferințele publicului, manifestate cu ocazia unor chestionare împărțite acestuia la finalul stagiunii anterioare”, a argumentat directorul artistic. Acesta a mai declarat: ,,Suntem deosebit de onorați de prezența maestrului Artur Kaganovskiy, care este pentru a patra oară prezent la Oradea. Ca semn de recunoștință față de dumnealui și de apreciere a nivelului profesional al domniei sale, i-am oferit acest concert de deschidere a stagiunii, deci un concert special”. De asemenea, Filarmonica de Stat Oradea va marca 100 de ani de la moartea compozitorului Debussy prin interpretarea lucrării ,,Marea”.

Povestea lucrărilor este una inedită. Uvertura ,,Academica”, op. 80 a fost scrisă de compozitor atunci când a primit titlul de honoris causa, oferit de Universitatea de Filosofie din Breslau. Titlul uverturii se referă la spiritul universitar, la viaţa şi cântecele studenţeşti. Pe de altă parte, ,,Concertul pentru vioară este o capodoperă, se cântă foarte mult. Dar, este un concert de care nu te saturi, deoarece nu se uzează. Este absolut genial compus, cu virtuozitate, cu profunzime în prima parte, cu căldură în a doua parte”, a explicat dirijorul Jankó Zsolt. ,,Marea – trei schițe simfonice” este, potrivit aceluiași dirijor, ,,o lucrare foarte delicată, ca o pictură”.

Artur Kaganovskiy, deși a mai interpretat de câteva ori concertul lui Brahms, spune că de fiecare dată e diferit. ,,Acest concert trebuie să fie auzit”, a declarat el jurnaliștilor, adăugând că ,,publicul va pleca acasă cu o amintire deosebită”. Mai mult decât atât, violonistul s-a arătat foarte încântat să lucreze în formula pe care o vor prezenta joi seara. ,,Această echipă, din care fac parte și maestrul Jankó Zsolt și Orchestra Filarmonicii, face ca totul să funcționeze ca un ceas elvețian. Și e de datoria noastră să facem muzica atât de minunată pe cât poate fi”.

Muzică și prietenie

Pe cei doi protagoniști ai concertului de deschidere îi leagă nu numai pasiunea pentru muzică, cât și o prietenie strânsă. Jankó Zsolt, dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, a dirijat de-a lungul activităţii sale concertistice orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Cluj, Satu Mare, Craiova, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti și Orchestra Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc. În Ungaria a fost invitat să dirijeze Orchestrele Simfonice MÁV, Szeged şi Szombathely. În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea susţine cu regularitate şi concerte educative pentru tineret. A realizat numeroase spectacole de operă şi balet cu Opera Naţională Română din Cluj şi Opera Maghiară din Cluj.

Artur Kaganovski este născut la Moscova și a început studiul viorii la numai trei ani. Și-a realizat studiile de masterat la The Juilliard School din New York, iar în ultimii trei ani a susținut mai mult de 70 de concerte, cu un repertoriu foarte larg. Artur Kaganovskiy şi soţia lui, Eszter Kaganovskiy, sunt membrii fondatori ai formațiilor Neos String Quartet și Forte Duo. Este recunoscut pentru faptul că a realizat numeroase concerte în USA, Europa și Asia. Kaganovskiy cântă pe o vioară Pietro Guarnieri din 1730, care a aparținut celebrului violonist Jascha Heifetz și care, timp de 15 ani, a fost expusă la Muzeul Metropolitan din New York. De altfel, la finalul conferinței de presă, Kaganovskiy a făcut o scurtă demonstrație de măiestrie și virtuozitate în mânuirea viorii, pentru jurnaliști.

Larisa Patricia Herlaș