Pagina web destinată portalului RO-ALERT, care va emite alerte în situații de urgență majore, în care viața și sănătatea cetățenilor sunt expuse unui pericol iminent, a fost lansată, sâmbătă.

Calamități naturale, fenomene meteo extreme, inundații de mari proporții sau dezastre de origine umană ar urma să fie anunțate prin intermediul acestui portal. Deocamdată, aplicația este în faza de testare. ,,În perioada imediat următoare, este indicat ca cetățenii să acceseze https://ro-alert.ro/, să acceseze rubrica – Configurare telefon, unde vor găși toți pașii și indicațiile exacte privind modul de configurare a aplicației. În perioada de testare vor fi emise alerte cu mențiunea TESTARE”, a transmis Cancelaria Prefectului județului Bihor.

Avertizare direct pe telefon

Întrucât platforma RO-ALERT a fost dezvoltată în colaborare cu toți operatorii de telefonie mobilă, unele telefoane vor fi configurate cu aplicația de alertare în mod automat printr-un update emis de operatorul de telefonie. Sistemul ro-alert.ro va fi disponibil și pentru iOS, începând cu cel târziu luna decembrie. Avertizările vor funcționa atât pe smartphone, cât și pe telefoanele de generații mai vechi. ,,Ro-alert.ro funcționează în sistem Cell broadcast, prin celule radio, diferit față de sistemul sms. Alerta va fi însoțită de un semnal audio, indiferent dacă telefonul este într-un mod silențios sau nu, semnal audio care nu va înceta decât prin citirea mesajului de pe ecran”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

Sistemul RO-ALERT este implementat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Lansarea oficială a platformei va fi anunțată de către autorități la finalul perioadei de testare, care, la nivel național, are loc în perioada 17 – 27 septembrie.

Larisa Patricia Herlaș