La cea de-a V-a întâlnire a comitetului de monitorizare organizată, zilele trecute, la Debrețin, proiectele depuse de autoritățile locale, instituțiile publice și organizațiile și asociațiile civile din Bihor au întrunit cele mai mari punctaje. „Asociația Zona Metropolitană Oradea, Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România în parteneriat cu comuna Diosig, Asociația Sartiss pentru medicină de urgență și salvări în situații speciale (coordonată de dr. Hadrian Borcea), administrațiile locale din Lugașu de Jos, Salonta, Sălacea, Sânmartin, Episcopia Romano-Catolică în parteneriat cu Universitatea Sf. Ștefan din Ungaria și Consiliul Județean cu partenerii Primăria Vadu Crișului, Primăria Kӧrӧsszegapáti și Asociația Centru pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor au depus proiecte care plasează județul Bihor pe primul loc între cele 8 (Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare/Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád)”, ne-a spus Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor. Aproximativ 13 milioane euro este suma pe care județul Bihor a reușit să o atragă prin proiecte mai mici, aflate deja în faza de implementare (proiecte deja contractate).

14 milioane de euro pentru proiecte strategice

„Suntem în grafic cu proiectele strategice ale județului Bihor. Vorbim despre proiectul pe sănătate în valoare de aproximativ 9,5 milioane euro în care suntem lider și, cele pe cultură în valoare de 4,7 milioan euro, prin intermediul cărora se va realiza mobilarea Muzeului Țării Crișurilor și achiziționarea scenei rotative și echipamentelor pentru scenă pentru teatrul din Oradea. Faza de pregătire durează 6 luni”, a adăugat președintele CJ. Proiectul pe sănătate care are 9+2 parteneri este coordonat de Consiliul Județean. Doi dintre parteneri, Spitalul din Berettyóújfalu respectiv, Serviciul Salvamont Bihor vor prelua în administrare noi centre medicale (pentru partea maghiară – centru balneo și hidroterapie, iar pentru partea română centre medicale de urgență în Stâna de Vale și Padiș). Proiectul strategic pe sănătate prevede investiții în valoare de 8,6 milioane euro în spitalele din Bihor.

Proiecte de succes

Alte 2 milioane euro vor ajunge în județul Bihor prin același program Interreg România-Ungaria. De data aceasta este vorba despre proiecte mai mici. Primăria Salonta, Primăria comunei Mădăras și Primăria Sarkad sunt parteneri în proiectul care vizează dezvoltarea pistei de biciclete din zona transfrontalieră Salonta de Békéscsaba. Primăriile Aleșd, Marghita, Vadu Crișului, Șinteu, Cetariu au depus proiecte eligibile. Prefectura Bihor și Inspectoratul de Poliție Bihor, ONG-uri din Buduslău și Cheț, dar și Universitatea Oradea și Agenția de Management al Destinației au depus proiecte admise spre finanțare. „Județul Bihor a depus cele mai multe proiecte. Sunt optimist. Este vorba despre proiecte de succes, cu viziune, care vor contribui la dezvoltarea județului”, a precizat Pásztor Sándor.

Veres Diana