Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Crișana” sărbătorește, joi, Ziua Pompierilor din România prin stingere de incendii, salvări de persoane de la înălţime, exerciții de descarcerare, acordarea primului ajutor calificat, prezentarea tehnicii de intervenţie și defilare cu autospeciale de intervenție.

În 13 septembrie, pompierii militari sărbătoresc 170 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, moment istoric în care ostaşii Companiei de Pompieri Bucureşti, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au luptat cu îndârjire, curaj şi devotament împotriva armatei otomane net superioare numeric, aducându-şi astfel tributul suprem idealului Revoluţiei de la 1848. ,,În cinstea evenimentului şi a tuturor eroilor pompieri căzuţi la datorie de-a lungul timpului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă <<Crişana>> va organiza joi, 13.09.2018, o serie de activităţi ce vor include: Depuneri de coroane la Grupul Statuar al Pompierilor Bihoreni, ședință festivă și competiții sportive, iar pentru cetățenii care doresc să sărbătorească <<Ziua Pompierilor din România>> alături de pompierii militari bihoreni, la sediul unității și la sediile tuturor subunităților din județ se va organiza <<Ziua Porților Deschise>>, a informat maior Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU ,,Crișana”.

Orădenii vor putea asista, începând cu ora 18.00, la o defilare cu autospecialele de intervenție, pe traseul: strada Avram Iancu – strada Traian Moşoiu – Piaţa 1 Decembrie – Piaţa Cetății – Bulevardul Dimitrie Cantemir – Strada Nufărului – Bulevardul Dimitrie Cantemir – Piața Independenţei – strada General Magheru – Calea Republicii – Piața București – Bulevardul Ştefan cel Mare – strada Transilvaniei – Bulevardul Dacia – Bulevardul Decebal – strada Matei Basarab – strada Avram Iancu.

Reprezentanții instituției au anunțat că și la sediile subunităților din județ vor avea loc activitățile aferente ,,Zilei Porților Deschise”. Acestea vor consta în exerciții demonstrative, prezentarea autospecialelor, echipamentelor şi accesoriilor din dotare și sesiuni de informare preventivă.

Persoanele interesate vor putea, de asemenea, să viziteze Muzeul Pompierilor Bihoreni, amenajat la sediul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, situat pe strada Aluminei, nr. 57.

Activitate bogată în primele opt luni ale anului

,,Obiectivul general al instituţiei pentru anul 2018 l-a constituit îmbunătăţirea performanţei operaţionale şi creşterea eficienţei şi eficacităţii instituţionale, iar obiectivele specifice au urmărit: reducerea timpului de răspuns şi îmbunătăţirea sistemului de conducere a intervenţiilor, menținerea unei capacități optime de răspuns, eficientizarea acțiunilor preventive și reducerea numărului de incendii, gestionarea cu maximă eficiență a resurselor, respectiv îmbunătățirea cooperării și colaborării interinstituționale”, a transmis Camelia Roșca prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit maiorului, în primele opt luni ale acestui an, personalul Inspecţiei de prevenire a desfăşurat un număr de 1.130 controale, fiind supuse activității de control 221 instituții, 639 operatori economici, 45 localități, 211 obiective de investiții, respectiv 14 obiective SEVESO. Pe linia pregătirii în domeniul situaţiilor de urgenţă au fost desfășurate peste 865 de activități, dintre care 46 la nivelul localităților, 611 la operatorii economici și 210 la instituțiile publice.

În zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor s-au desfăşurat 8.446 misiuni ale subunităţilor de pompieri şi ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, în medie 34,75 misiuni pe zi, față de 30,21 misiuni în aceeași perioadă a anului 2017.

Larisa Patricia Herlaș