În cadrul proiectului ,,Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno  – ungare”, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, în calitate de partener, şi-a asumat rolul de a organiza o tabără junior ranger, de a realiza un film educațional despre situl Natura 2000 şi ateliere de fotografie în natură cu copii.

„Crişul ne leagă, iar graniţele nu sunt limite atunci când există catastrofe sau trebuie să protejăm natura. Partea noastră constă în educaţie şi conştientizare, promovare şi marketing şi elaborarea de studii şi strategii”, a spus Paul Iacobaş, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, administrator Sit Natura 2000. Proiectul se derulează între 01.07.2018-31.12.2020, cu o perioadă de implementare de 30 de luni. „Consiliul Judeţean Bihor este liderul acestui proiect a cărui valoare este 2.500.000 euro. Bugetul alocat activităţilor Consiliului Judeţean este de 1.237.140 euro din care contribuţie proprie 24.755,17 euro. Însă contribuţia finală a Consiliului Judeţean ar putea ajunge la aproape 100.000 euro pentru că acest proiect s-a aprobat în condiţii de supracontractare. Practic, proiectul s-a aprobat după ce suma alocată a fost depăşită”, a precizat Aurelia Dumiter, manager de proiect.

Reabilitarea cabanei Vadu Crişului

„Vedem că politica europeană o putem pune în aplicare prin proiecte de colaborare româno-ungare. Avem tradiţii comune, multe lucruri în comun şi un obiectiv de a aduce cât mai multe fonduri europene de ambele părţi ale frontierei. Cabana Vadu Crişului este în patrimoniul Consiliului Judeţean, un simbol al turismului din această zonă şi ne dorim să îi redăm strălucirea”, a spus Traian Bodea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Vechea cabană urmează să fie reabilitată în întregime şi transformată într-un centru de monitorizare şi promovare a naturii. Clădirea va fi recompartimentată şi dotată cu echipamente tehnice de ultimă generaţie. „Eu consider că acest proiect va contribui la dezvoltarea turismului regional. Această zonă se pretează la astfel de activităţi şi va contribui la dezvoltarea economică. Pe partea maghiară, proiectul prezintă mai multe elemente pedagogice, schimb de experienţă între elevi. Crişul Repede ne leagă pe toţi”, a adăugat Bulcsu László, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hajdú Bihar.

Parteneri de încredere

Prin proiectul Pronature, la Vadu Crişului urmează să se construiască şi Casa Olarului, un centru de promovare a tradiţiilor de vreme ce localitatea este singura din Europa în care se mai practică meşteşugul olăritului din argilă albă. Însă colaborarea dintre autorităţile din Vadu Crişului şi Körösszegapáti are o tradiţie de mai bine de un deceniu. „Suntem parteneri de încredere şi prin urmare nu suntem la prima colaborare cu autorităţile din Körösszegapáti. Comuna Vadu Crişului este marele beneficiar al acestui proiect. Am încredere că localitatea şi regiunea se vor dezvolta imediat ce vom reuşi implementarea acestui proiect”, a precizat Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crişului.

„Din 2007, cele două localităţi sunt înfrăţite. Copiii din Ungaria au venit în tabere la Vadu Crişului şi cei de aici s-au dus la Körösszegapáti. În Ungaria însă trebuie să recunoaştem şi să apreciem comorile şi resursele naturale pe care le avem la dispoziţie. Obiectivul nostru este să le prezentăm copiilor valorile şi pentru aceasta vom avea la dispoziţie tehnologie de ultimă oră şi un centru multifuncţional”, a explicat Pintye Edit, viceprimar comuna Körösszegapáti. Partenerul din Ungaria va amenaja un centru de informare și management al vizitatorilor pentru situl Natura 2000 Berekböszörmény-Körmösdpusztailegelők, un drum de acces în sit şi un traseu tematic.

Veres Diana