Conducerea Filarmonicii de Stat din Oradea a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, programul stagiunii 2018 – 2019 și detaliile legate de bilete și abonamente.

,,Am închis o stagiune lăudabilă și dorim ca aceasta să fie și mai apreciată”, a declarat în preambulul conferinței de presă Meleg Vilmos, directorul Filarmonicii de Stat. Potrivit acestuia, melomanii bihoreni vor fi răsfățați în noua stagiune cu 38 de concerte simfonice, dintre care 7 sunt vocal – simfonice și se vor bucura de participarea Corului Filarmonicii, și încă 5 concerte camerale, la care abonații vor avea acces liber. Din totalul acestora, 9 vor fi dirijate de maestrul Romeo Rîmbu și 7 de Jankó Zsolt.

Primul concert, cel care anunță deschiderea stagiunii, va avea loc în 20 septembrie și cuprinde lucrări de J. Brahms, precum Uvertura Academica, op. 80 și Concert pentru vioară și orchestră în Re major, op. 77, dar și de C. Debussy. La 100 de ani de la moartea compozitorului francez va fi interpretată ,,Marea”, alcătuită din trei schițe simfonice, o lucrare pe care Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii, a descris-o ca fiind ,,impunătoare și reprezentativă pentru perioada impresionismului muzical”. Primul concert cameral este programat pentru 24 septembrie și se anunță a fi unul de excepție.

Lucrări în primă audiție

,,Continuăm reîmprospătarea repertoriului Filarmonicii, abordând lucrări în primă audiție la Oradea”, a dezvăluit Vasile Foica. Printre acestea se numără Lauda Sion – pentru soliști, cor și orchestră de Felix Mendelssohn – Bartholdy, Concert pentru pian și orchestră în fa diez minor, op. 20 de Alexander Skriabin sau Dansuri românești pentru pian și orchestră de Dinu Lipatti. Publicul bihorean va avea parte și de lucrări în primă audiție națională: Fantezie pe ,,IL Giuramento” pentru corn, trompetă și orchestră de Saverio Mercadante ori Concert pentru harpă și orchestră de Albert Zabel.

Filarmonica de Stat va organiza, din nou, Festivalul Muzicii Clasice ,,Simfoniile Toamnei”, care va avea loc în perioada 12 – 22 noiembrie. Acesta va cuprinde două concerte simfonice, două concerte cu orchestră de cameră, tot atâtea cu formații camerale și un concert a cappella. Un alt eveniment muzical pe care instituția îl continuă este Festivalul Primăverii, programat pentru 19 – 28 martie, care va surprinde cu 3 concerte simfonice și un concert cu orchestră de cameră.

Programul stagiunii mai cuprinde, printre altele, un Concert simfonic dedicat Centenarului, Concert de Crăciun, Concerte de Anul Nou, un eveniment dedicat Zilei Femeii, o Seară Clasică, o Seară Franceză și Concerte cu muzică din filme. Conducerea Filarmonicii are vești bune și pentru publicul amator de operă deoarece la sfârșitul lunii mai se va pune în scenă un astfel de spectacol, în parteneriat cu cele două teatre din oraș.

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Filarmonicii, de luni până vineri, între orele 11 – 17, sau înainte cu o oră de fiecare concert. Prețul biletelor la concertele simfonice sau camerale încep de la 15 lei și pot ajunge până la 35 lei, în funcție de locul în sală. Elevii și studenții beneficiază, însă, de bilete la prețul promoțional de 10 lei. În schimb, prețul biletelor la concertele lecție este 8 lei, la toate categoriile de locuri. În ceea ce privește abonamentele pentru toate cele 38 de concerte simfonice și cinci camerale, prețul variază între 253 lei și 456 lei. Și în acest caz, elevii și studenții sunt încurajați să participe activ la viața culturală prin prețuri atractive, abonamentul costând doar 203 lei. Prețul abonamentelor pentru 10 concerte simfonice costă 152 lei, iar pentru 4 concerte lecție va trebui să scoateți din buzunar 24 lei.

Larisa Patricia Herlaș