Mariana Kofler, absolventă a Facultății de Jurnalism din Oradea, este beauty editor la o revistă dedicată femeilor, model de succes și o mamă devotată. A călătorit în toată lumea, este pasionată de sport, iar luna trecută a lansat romanul de debut ,,Pelegrina”, pe care îl numește un vis împlinit. Despre pasiunea de a scrie ne vorbește chiar Mariana, cunoscută în mediul online drept doamna K.

NewsBihor: Cum a luat naștere ,,Pelegrina”?

Mariana Kofler: Această carte a prins viață cu mulți ani în urmă. Faptul că scriu nu este un moft, o idee venită peste noapte, e ceva ce am căutat și am urmărit în timp. La 13 – 14 ani scriam în oracole și jurnale personale, ca pentru perioada aceea. Mai târziu m-am perfecționat, urmând un curs complet de scriitor – ficțiune și nonficțiune, certificat în Montreal, Canada. Și asta deoarece nu cred că talentul este întotdeauna suficient. Apoi, am urmat cursurile Facultății de Jurnalism tot din dorința de a scrie, de a deveni mai bună în acest domeniu. Ulterior, am scris articole pentru reviste și ziare locale, am realizat materiale în limba engleză care s-au publicat în Ungaria și am scris pe blogul personal. În prezent sunt editorul unei reviste de frumusețe, deci continui să îmi exersez scrisul. Firește, pe parcursul anilor am făcut și altceva. Am studiat canto clasic și pianul, timp de trei ani, iar fiul meu cântă astăzi la chitară piese compuse de mine (text și armonie). Am avut, de asemenea, diferite proiecte în modă, dar în tot acest timp am scris. Orice, oriunde, n-a contat. Romanul a „crescut”, așadar, odată cu mine.

N.B: Care este mesajul romanului?

M.K: La modul general, romanul transmite că viața este grea, dar și frumoasă. Depinde de noi, de fiecare, să îi apreciem valoarea, să ne știm încărca cu gânduri pozitive, să ne înconjurăm numai de oamenii potriviți și să putem lăsa ceea ce este negativ în urmă. ,,Pelegrina” te învață să trăiești clipa, să apreciezi oamenii dragi, să petreci timp cu tine, să te regăsești, să faci alegerile bune.

N.B: Cât a durat procesul de creație?

M.K: Eu simt că procesul de creație continuă, deoarece am lansat doar primul volum din ,,Pelegrina”. Însă, am lucrat la această carte câțiva ani, timp în care am desfășurat și alte proiecte.

N.B: Ce surse de inspirație au stat la baza scriiturii?

M.K: Eu și trăirile mele, oamenii întâlniți, o piesă la radio, un film vizionat… Mă inspir din orice, dintr-o dimineață însorită de vară sau o seară ploioasă de toamnă.

N.B: Care sunt provocările pe care le întâmpină un scriitor debutant?

M.K: Aș spune că publicarea cărții, dar și promovarea corectă a ei. Nu poți fi tentat să citești o carte despre care nici nu știi că există.

N.B: La ce ar trebui să se aștepte cititorii de la ,,Pelegrina”?

M.K: La rânduri care să-i răscolească, care să îi lase pe gânduri, la emoție, trăiri neașteptate, chiar lacrimi.

N.B: Unde pot găsi cartea cei interesați să o cumpere?

M.K: Cartea poate fi găsită în librăriile Cărturești și Humanitas din Oradea, sau poate fi comandată la editura Duran’s.

N.B: Ce reacții ai primit de la primii cititori ai ,,Pelegrinei”?

M.K: Au fost marcați. În sens pozitiv, firește.

N.B: Cum te-ai descrie în calitate de cititor?

M.K: Profundă.

N.B: Ce gen literar preferi și care este autorul tău preferat?

M.K: Citesc genuri diferite, nu mă limitez la unul singur. Îmi plac cărțile care spun povești inspirate de viața reală sau în care poți să te regăsești, dar și cele care filozofează. Îi citesc cu plăcere pe Paulo Coelho, Alexandre Dumas (fiul), Emil Cioran sau Danielle Steel, când îmi doresc o lectură mai ușoară.

N.B: Numele copiilor tăi este inspirat din literatură. Care este povestea acestor alegeri?

M.K: Numele băiatului meu, Quentin, este mai degrabă inspirat din cinematografie, după regizorul de film Quentin Tarantino. În schimb, Imperia este unul dintre personajele romanului ,,Puntea Suspinelor”, de Michel Zevaco, pe care l-am citit întâia oară în adolescență. Atunci mi-am și spus că dacă voi avea o fetiță, am s-o numesc Imperia. Și acest lucru s-a întâmplat.

N.B: La ce proiect literar lucrezi în prezent?

M.K: Momentan comunic cu o editură din America pentru publicarea în SUA a versiunii în limba engleză a ,,Pelegrinei” și lucrez la continuarea romanului.

N.B: Ce le recomanzi scriitorilor debutanți?

M.K: Să scrie, chiar dacă o fac numai pentru ei o vreme, apoi să caute orice cale prin care operele lor să ajungă la public. Acolo vor găsi cel mai important susținător și cel mai aspru critic.

N.B: Unde te găsesc cititorii care doresc să discute cu tine despre ,,Pelegrina”?

M.K: Chiar pe pagina de Facebook a cărții: Pelegrina/The Pilgrim – Mariana K.

Larisa Patricia Herlaș