„Începem un nou an şcolar, un an şcolar mai interesant pentru că este prima ocazie când în afară de Oradea, şi în judeţul Bihor deschidem clase duale după o muncă pregătitoare de aproximativ 1 jumătate. În localităţile Ştei, Beiuş respectiv Cadea, pornim clase atât în limba maghiară cât şi în limba română în cadrul cărora pregătim elevi care sperăm că vor răspunde eficient cerinţelor pieţei muncii”, a spus Pásztor Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Împreună pentru profesionişti

La Colegiul Tehnologic „Unirea” din Ştei a existat infrastructura şcolară pentru a crea o primă clasă în sistem dual după modelul german Kronstadt. Începând cu anul şcolar 2018-2019, aici au fost înscrişi 20 de elevi care se vor pregăti în meseria mecanic auto. „Împreună cu şcoala, Primăria din Ştei, agenţii economici, Consiliul Judeţean va pregăti şi proiecte de finanţare şi va sprijini această şcoală astfel încât în anul viitor şi condiţiile de învăţare şi mai ales de cazare să fie mai bune. Urmărim ca elevii să primească locul de muncă garantat prin contractele pe care le au cu întreprinzătorii, iar aceştia la rândul lor, să fie mulţumiţi că au oameni cu care să lucreze, că au specialişti fiindcă astăzi, marea problemă a României este forţa de muncă”, a apreciat Ioan Mang, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, prezent la festivităţile de la Ştei. La Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş” din Beiuş a pornit o clasă de operatori maşini cu comandă numerică. „Din păcate la noi s-au desfiinţat clasele şi şcolile profesionale, dar la dumneavoastră, anul acesta, s-a înfiinţat prima clasă de operatori CNC. Încercăm să avem această nişă, să formăm meseriaşi pentru ziua de mâine pentru că se ştie că în orice ţară este nevoie şi de forţă de muncă”, a spus Traian Bodea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor. Printre cei prezenţi la festivităţi s-a aflat şi edilul Petru Mlendea care a precizat că municipiul Beiuş trăieşte prin spiritul elevilor şi a dascălilor săi. „Avem 4 săli de calculatoare conectate la internet, 9 laboratoare, internat. Aşteptăm din partea voastră dorinţa de a învăţa, muncă temeinică şi respect pentru ceea ce vă punem la dispoziţie. Să aveţi curajul şi perseverenţa de a nu ceda greutăţilor”, i-a îndemnat pe elevi, directorul Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaş”, profesorul Simona Cap.

Tot din acest an, la Cadea va funcţiona o clasă profesională în sistem dual, cu specializarea sudură. Pentru următorul an şcolar, Asociația Bihor West Professional, formată din instituţia Consiliului Judeţean şi agenţii economici parteneri, are în vedere lansarea claselor de electricieni, dulgheri, fierari betoniști (meserii solicitate de firmele de construcții), dar și sculer matrițer, strungar, electromecanic, solicitați în industrie.

Veres Diana