Teatrul Regina Maria organizează a VI -a ediție a Festivalului Internațional de Teatru (FITO) Oradea, în perioada 23 – 30 septembrie. În cele opt zile intensive de teatru, bihorenii vor avea ocazia să vizioneze 26 de spectacole de la companii teatrale renumite din țară și din străinătate, dar și două spectacole lectură.

Festivalul, organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER, cuprinde trei secțiuni. Este vorba despre secţiunea concurs – Festivalul de Teatru Scurt, ediția cu numărul XXIV, Spectacole invitate – off concurs și secțiunea Cu tineri, pentru tineri – România după 100 de ani, dedicată Centenarului Marii Uniri.

,,Festivalul de Teatru Scurt este o manifestare culturală unică în peisajul teatral românesc și are caracter competitiv. Anul acesta selecția a fost realizată de către Victoria Balint – șeful de birou proiecte culturale și relații cu publicul al Teatrului Regina Maria și cuprinde 14 producții realizate atât de teatre instituționalizate, cât și de cele care provin din mediul independent. Juriul, format din cinci personalități culturale, și anume: criticii de teatru Ion Parhon (care anul acesta va ocupa locul de președinte al juriului), Elisabeta Pop și actorii Teodor Corban, Cristian Șofron și Richard Balint, vor acorda cinci premii”, au transmis organizatorii.

În componența Festivalului de Teatru Scurt intră şi „Concursul de Creaţie Dramatică Dedicat Piesei Scurte”, care are ca scop încurajarea dramaturgiei românești originale, cu precădere a teatrului scurt. În concurs au fost înscrise ediția aceasta 15 texte, iar câștigătorul va fi desemnat de juriul format din criticii de teatru Oana Borș, Claudiu Groza şi actorul Eugen Țugulea.

FITO sprijină reconstrucția Palatului Episcopiei Greco – Catolice

Festivalul Internațional de Teatru Oradea va sprijini eforturilor de reconstrucție a Palatului Episcopiei Greco – Catolice prin intermediul campaniei „Un festival pentru Oradea – împreună pentru o clădire, artiștii susțin reconstrucția Palatului Episcopiei Greco – Catolice”. La spectacolele în aer liber „Mioriţa”, „Eutopia” şi Concertul în 2 susţinut de Ada Milea și Bobo Burlăceanu intrarea este liberă, însă se vor amplasa urne în care spectatorii pot dona bani pentru reconstrucția clădirii palatului, urmând ca suma adunată să fie virată în conturile Episcopiei. De asemenea, urmele pentru donații vor fi amplasate și în foaierul de la intrare la spectacolele care se vor juca la Sala Mare, iar conturile bancare pentru cei care vor să vireze direct banii vor fi afișate atât pe urne, cât și în cadrul campaniei de promovare.

În ceea ce privește spațiile care vor găzdui evenimentele, FITO 2018 dă dovadă de versatilitate, propunând opt spaţii diverse, forând atât convenţionalul, prin spectacolele la Sala Mare a Teatrului şi Sala Arcadia, cât şi neconvenţionalul prin spectacolele cu publicul pe scenă la Casa de Cultură a Sindicatelor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Sala Studio Szigligeti, Sala Florica Ungur, Studio Act și scena mobilă amplasată în aer liber.

Potrivit organizatorilor, nume rezonate din teatrul românesc vor da consistență festivalului și anul acesta. Dintre aceștia, Maia Morgenstern, Emil Boroghină, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Andreea Vasile, dar și regizori, critici și directori de teatru importanți sunt așteptați cu entuziasm de public.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat aici: https://fitoradea.ro/programul-festivalului-international-de-teatru-oradea-editia-2018/.

Biletele sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00, iar în weekend între orele 10:00-13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Larisa Patricia Herlaș