În primul an de la înfiinţarea claselor în sistem dual, două primării, cea din Beiuş şi Ştei, vor încerca să susțină bursele elevilor de la învățămâtul profesional dual. “Săptămâna viitoare vor fi depuse la Judecătoria Oradea actele necesare înregistrării asociației Bihor West Professional, ce va avea rolul de a coordona și de a implementa învățământul profesional în sistem dual în județul Bihor. Asociația este formată dintr-o serie de firme cu renume în Oradea (Selina, Drumuri Orășenești, AutoBara) la care se adaugă instituția Consiliului Județean Bihor, ca parte a administrației publice care și-a asumat dezvoltarea sistemului profesional dual în județul Bihor. Un alt partener important, membru al asociației, este Werner Braun, fondatorul școlii profesionale germane Kronstadt, cea mai renumită școală în sistem dual din sud-estul Europei. Eberspacher și Faist Metalworking sunt doar parteneri”, anunţă Hizo Zoltan din partea Consiliului Judeţean Bihor.

Noi specializări în 2019

Pentru următorul an şcolar, Asociația Bihor West Professional are în vedere lansarea de noi specializări. Potrivit autorităţilor judeţene, acestea sunt electricieni, dulgheri, fierari betoniști (meserii solicitate de firmele de construcții), dar și sculer matrițer, strungar, electromecanic, solicitați în industrie.

Învățământul dual are la bază parteneriatul solid între școală – agent economic – elev. Pe toată durata școlarizării, copiii sunt monitorizați de instituţia de învăţământ, dar și de firma cu care are contract de practică. Fiecare elev va beneficia lunar de o bursă în valoare de 400 lei, iar la absolvire va fi încadrat în muncă la societatea cu care a avut contract de practică. Sistemul profesional dual se adresează tinerilor cu vârste între 14 și 26 de ani.

Veres Diana