După ce a efectuat o vizită de lucru în județul Bihor, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a susținut, vineri, o conferință de presă, la sediul Prefecturii, în care a prezentat reprezentanților mass – media proiectele derulate în județul Bihor prin Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri, care au o valoare totală de 1,9 miliarde lei.

Alături de ministrul Ioan Deneș, la masa prezidiului din Sala Mare a Instituției Prefectului județului Bihor s-au mai aflat, pentru a răspunde întrebărilor presei, președintele Consiliului Județean, Pásztor Sándor, vicepreședintele instituției, Ioan Mang, prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, directorul general al Administraţiei Naţionale ,,Apele Române”, Victor Sandu, dar și directorul adjunct al aceleași instituții, Dorel Dume.

Potrivit ministrului, valoarea totală a investițiilor derulate în Bihor prin Ministerul Apelor și Pădurilor se ridică la 1,9 miliarde lei, dintre care 1,87 miliarde lei vor ajunge la lucrările efectuate pe ape, iar cele din domeniul silvic vor fi finațate cu 20,6 milioane lei. ,,18 lucrări vor avea loc pe ape, două prin Regia Națională a Pădurilor și trei lucrări prin Garda Forestieră”, a informat Ioan Deneș. Doar în anul 2018 s-au alocat 58 milioane lei, împărțiți astfel: 56 milioane lei pentru lucrări hidrotehnice și 2 milioane lei pentru drumuri forestiere și alte activități în zona silvică.

Dintre cele 18 lucrări pe ape, opt vor fi recepționate anul acesta. ,,ABA Crișuri, din cele 11 Administrații Bazinale de la nivel național, este cea mai harnică în ceea ce privește atragerea de fonduri din bugetul Ministerul Apelor și Pădurilor, reușind să fie campioană la investiții”, a declarat ministrul. Obiectivul ,,Amenajarea Văii Nimăiești, județul Bihor” este, deocamdată, singurul finalizat.

,,Mai avem trei proiecte de investiții foarte importante care vor fi finanțate pe fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM)”, a precizat ministrul. Primul este punerea în siguranță a barajului Leșu, în care se vor investi 34,5 milioane lei, din care în 2018 s-au alocat 4,6 milioane lei prin credit de angajament. Ordinul de începe al lucrărilor s-a dat în 3 septembrie, iar termenul pentru finalizarea acestora este 2021. Însă, ministrul se arată optimist că lucrările vor fi duse la bun sfârșit chiar mai repede, dacă lucrurile evoluează în același ritm. Al doilea este finanțat tot prin POIR, fiind vorba despre ,,Amenjarea complexă a râului Crișul Negru în vederea apărării împotriva inundațiilor a localităților riverane pe cursul superior și mijlociu”, iar ultimul proiect de investiție este ,,Amenajarea complexă a râului Crișul Negru în vederea apărării împotriva inundațiilor a localităților riverane pe cursul inferior”. În domeniul silvic, investițiile derulate de Regia Națională a Pădurilor vizează reabilitarea drumurilor forestiere din bazinul Bistra și Vida.

Județul Bihor este al 24 -lea județ pe care ministrul Ioan Deneș îl vizitează de la preluarea mandatului. Detalii despre deplasarea în teren la șantierele din Bihor găsiți aici: https://agentianewsbihor.ro/2018/09/07/ministrul-apelor-si-padurilor-ioan-denes-despre-aba-crisuri-este-una-dintre-cele-mai-harnice-din-tara/.

Larisa Patricia Herlaș