O delegație din partea Ministerului Apelor și Pădurilor, condusă de ministrul Ioan Deneș, s-a aflat, pe tot parcursul zilei de joi, într-o vizită de lucru la lucrările de investiții din domeniul gospodăririi apelor din Bihor.

După ce a inspectat stadiul lucrărilor de amenajare a malului stâng al Crișului Repede, din centrul municipiului Oradea, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, cel care a vorbit despre Administrația Bazinală de Ape (ABA) Crișuri ca despre ,,una dintre cele mai harnice din țară”, s-a deplasat la Barajul Leșu, din comuna Bulz, pentru a-și continua vizita de lucru. Ministrul a fost însoțit pe durata vizitei de președintele Consiliului Județean, Pásztor Sándor, vicepreședintele legislativului județean, Ioan Mang, prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, directorul general al Administraţiei Naţionale ,,Apele Române”, Victor Sandu, directorul adjunct al aceleași instituții, Dorel Dume, conducerea Gărzii Forestiere Oradea și de primari din județ.

Potrivit ministrului, ABA Crişuri derulează în judeţul Bihor 18 lucrări, aflate în diverse etape de execuţie, care au o valoare totală de 1,9 miliarde de lei. Una dintre cele mai importante este punerea în siguranță a barajului Leșu, investiție estimată la 34,5 milioane lei. Ordinul de începere a lucrărilor este consemnat în 3 septembrie, iar termenul de finalizare este anul 2021, adică 36 de luni de la începere. ,,Consiliul Județean Bihor va construi din fonduri europene <<Drumul Apusenilor>>, o investiție prin care urmărim dezvoltarea turistică a acestei zone atât de îndrăgite de bihoreni și nu numai”, a reamintit conducerea CJ. Delegația a fost, apoi, condusă de gazdele bihorene în sectorul de păduri afectate de calamități dintre Barajul Leșu – Remeți – Bulz.

Pe agenda lui Ioan Deneș s-a aflat și zona în care se efectuează lucrările de regularizare a Văii Meziadului. Impresionat de amplitudinea lucrărilor, ministrul a explicat la fața locului că intervenția este una care are drept scop siguranța cetățenilor în caz de calamități, prin recalibrarea albiei, adăugând că una dintre consecințele lucrărilor va fi faptul că ,,3 hectare de teren vor fi redate locuitorilor”, făcând referire la acea porțiune de pământ care era constant inundată. Vizita ministrului s-a încheiat la Valea Nimăiești, în Beiuș, acolo unde se efectuează tot lucrări de regularizare.

Impresiile ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, în urma vizitei în teren vor fi prezentate chiar de acesta, vineri, în cadrul unei conferințe de presă găzduită de sediul Prefecturii Județului Bihor.

Larisa Patricia Herlaș