După ce timp de aproape 50 de ani a găzduit colecții de patrimoniu și expoziții ale Muzeului Țării Crișurilor, Palatul Baroc a revenit Epsicopiei Romano-Catolice de Oradea. Predarea a avut loc în cadrul unei ceremonii la care au participat episcopul romano-catolic Bőcskei László, președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, oameni de cultură și jurnaliști.

50 de ani a funcționat Muzeul Țării Crișurilor în clădirea care adăpostea Palatul Episcopal Romano-Catolic. Din aceștia, 47 clădirea a fost deschisă publicului care a putut admire unele dintre cele mai frumoase colecții și piese de patrimoniu din țară. Dar joi, muzeul s-a mutat, oficial, din Palatul Baroc. „Muzeul Țării Crișurilor a plecat, s-a mutat dincolo, vedeți că funcționează și îmi face plăcere să spun încă o dată că timp de un an de zile, prin expozițiile pe care le-am avut, din mai anul trecut până în mai anul acesta am avut 70.000 vizitatori. Prin gândirea Preasfințului, acest Palat va rămâne un spațiu destinat și publicului”, a precizat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, care și-a petrecut 43 de ani de activitate în Palatul Baroc. După o colaborare longevivă și după încheierea operațiunilor de mutare a pieselor din patrimoniul muzeului în noul sediu, oficialitățile au parafat, joi, protocolul de predare-primire a imobiliului. „Înțeleg că instituția pe care o conduce domnul Chiriac schimbă o casă frumoasă cu una și mai frumoasă. Această mutare nu este o despărțire. Eu cred că cele două entități au nevoie una de alta și se preconizează o colaborare”, spune Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor.

O stare de normalitate

Episcopul romano-catolic a precizat că demersurile întreprinse în ultimul deceniu au avut stabilit starea de normalitate. „O societate prosperă pe care noi dorim să o consolidăm este bazată pe respectul reciproc. Este o normalitate într-o comunitate. Bunicul meu spunea că dacă mă respecți pe mine, respecți rădăcinile mele, tradiția mea. Nu este ușor astăzi să ai o astfel de abordare. Istoria nu începe și nu se termină cu noi. Suntem o parte a ei și avem misiunea de a o îmbogăți. Normalitatea înseamnă să rămânem deschiși și să acceptăm acele colaborări pe care vremurile de astăzi ni le oferă pentru a rămâne prezenți în viața urbei”, a spus Bӧcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea. În cadrul ceremoniei, președintele Consiliului Județean Bihor i-a predat episcocului Bӧcskei László o cheie veche a Palatului Baroc, o cheie care va deschide ușa unor noi colaborări culturale. Prin proiectele de reabilitare a clădirii și a parcului, complexul va rămâne un spațiu muzeal, deschis publicului.

Veres Diana