În 2018, raliul automobilistic Carpați Retro se va desfășura pe serpentinele din Valea Ierului și prin munții din Țara Beiușului. După ce a sprijinit prin Agenția de Management al Destinației și cea de-a X-a ediție a Turului Ciclist al Bihorului, și organizarea excursiilor pentru descoperirea patrimoniului natural și cultural al acestei regiuni, Consiliul Județean este partener, în premieră, la organizarea celei de-a XIX-a ediții a raliului automobilistic Carpați Retro.

Pásztor Sándor, președinte, Consiliul Județean Bihor: „Pornim un raliu astăzi, prin care aceste mașini,câteva dintre ele având chiar 60-70 de ani vor face un circuit în județul Bihor, atât în zona de Nord a județului, în Valea Ierului cât și zona Beiușului-Roșia, prin care aducem culoare, un anumit stil de gândire și de viață prin județ. Sperăm, fiind primul experiment de acest gen în județul Bihor, că peste 2-3 ani vom putea repeta acest raliu.”

Ediția din acest an a reunit la start 46 de automobile de epocă. Potrivit organizatorilor, raliul se va desfășura pe cinci etape. Vineri, concurenții vor avea de parcurs, cu limitele de viteză impuse de lege, distanța Oradea-Sălacea și retur, aproximativ 100 kilometri. Sâmbătă, conducătorii autoturismelor de epocă vor parcurge 110 kilometri pe ruta Oradea-Roșia și retur.

László Róbert, concurent, Târgu Mureş: „Drumurile sunt destul de bune faţă de celelalte raliuri. La foarte multe raliuri am fost unde drumurile erau foarte, foarte proaste şi din această cauză nici nu am prea putut să facem probele cum ar fi trebuit căci trebuia să ocolim gropile din asfalt. Dar, aici a fost foarte OK.”

Octavian Ungureanu, concurent, Târgovişte: „Participăm cu un Porsche 924, fabricaţie 1982. Ca şi aşteptări … din partea organizatorilor am primit exact ceea ce ne aşteptam, cu o bună desfăşurare a activităţii, foarte bine redată pe roadbook. Până acum, după încheierea primei etape am văzut localităţi frumoase.”

Romeo Medan, concurent, Sibiu: „Prima etapă, ca şi toate lucrările care se întâmplă în ultima perioadă în Bihor, a decurs foarte bine. Am rămas surprins de calitatea drumurilor, organizarea perfectă, oamenii amabili şi cât de tare se bucură acest concurs de audienţă în rândul publicului.”

Ultima etapă, care are loc tot sâmbătă, programează o cursă specială în Oradea, pe distanța de 3,5 kilometri, Piața Unirii-Cetate. Conform regulamentului, clasamentul nu se va realiza pe viteza maximă sau timpii cei mai scurţi, ci pe respectarea vitezei medii impuse. Aceasta nu va depăşi 50 km/oră pe drumuri naţionale şi judeţene sau 80 km/oră pe drumuri închise circulaţiei.

 

Veres Diana